filteri close
Objavljeno: 12.04.2023. Image source: Foto: Pexels/Gustavo Fring
300x600

Praznici nose veliki broj obaveza i stresa. Zato je potrebno da naučite kako da se postavite i kako da praznik prilagodite sebi i svojim potrebama.

Iskoristite praznični vikend na najbolji način uz ove savete za mentalno zdravlje:

1. Ostanite aktivni

Može biti teško pronaći vreme tokom tako kratkog odmora, ali čak i uz gužvu i vrevu, važno je da se krećete. Samo 30 minuta vežbanja pomaže u kontroli stresa, podiže energiju i raspoloženje i smanjuje bes, napetost i umor.

Provođenje vremena na otvorenom pomaže poboljšanju mentalnog zdravlja. Uživajte u svežem vazduhu i idite u šetnju sa porodicom ili prijateljima.

2. Ključ je u umerenosti

Kada su ukusne poslastice i slatki slatkiši svuda gde pogledate, lako je da se zanesete u uživanju. Međutim, preterano uživanje u slatkišima može ozbiljno uticati na vaše zdravlje. Ne zaboravite da uvek uravnotežite svoje obroke sa zdravom hranom i dosta vode da bi vaše telo bilo zdravo i srećno.

3. Odvojite vreme za sebe

Za mnoge, uskršnji vikend uključuje puno porodičnog vremena. Međutim, porodične svađe mogu biti uobičajene kao i veselja. Sukobi među članovima porodice su glavni izvor stresa i anksioznosti. Zato obavezno odvojite vreme za sebe da se opustite i odmorite. To je dobar način da se pobrinute o mentalnom zdravlju. 

4. Izbegavajte prekomerne obaveze

Iako je društvenost i povezivanje sa ljudima oko vas važan deo mentalnog zdravlja, iscrpljivanje dovodi do povećanog stresa i anksioznosti. Imamo tendenciju da preuzmemo previše obaveza tokom praznika i da se posvetimo previše aktivnostima i druženjima. Zato je važno da znate da je u redu da kažete "ne" kada ste umorni. Vaše potrebe su jednako važne kao i potrebe drugih. Budite iskreni prema sebi i svojoj okolini u pogledu toga šta možete da preuzmete od obaveza tokom proslave a da se ne premorite. Zapamtite da je u redu i ako sve nije „savršeno“ i naučite da kažete ne kada ste iscrpljeni.

5 navika koje drastično narušavaju mentalno zdravlje