filteri close
Objavljeno: 23.07.2023. Image source: Unsplash
300x600

U telu se dešava mnoštvo procesa nakon i tokom poljupca

Poljubac je "univerzalni jezik", koji prevazilazi epohe i granice. Prema procenama antropologa, više od 90 posto svetskih kultura praktikuje čin ljubljenja. Ljudi su prirodno skloni poljupcu, ali načini na koje se ljube mogu varirati, u zavisnosti od kulturnih ili ličnih iskustava.

Prilikom poljupca, naše telo se budi u snažnoj aktivnosti, prenoseći milijarde podataka od mozga do jezika, mišića lica, usana i kože. Ovi signali proizvode čitav niz neurotransmitera koji direktan uticaj imaju na naše osećaje.

Kada dođe do poljupca, naše telo i mozak prolaze kroz niz hemijskih reakcija. Strastveni poljubac prvo proširuje krvne sudove, što omogućava mozgu da primi više kiseonika nego što je uobičajeno. Obrazi nam postaju crveni, puls se ubrzava, disanje postaje neredovno i duboko. Zenice se šire, a pet od dvanaest moždanih nerava se aktivira, pojačavajući čula vida, mirisa, sluha, ukusa i dodira.

Kako naš mozak reaguje na poljubac?

Poljubac izaziva oslobađanje velikih količina dopamina, neurotransmitera zaduženog za osećaj žudnje i želje, čije je delovanje naučno povezano sa procesom zaljubljivanja. Dopamin na naš mozak deluje droge, stvarajući na neki način zavisnost o osobi u koju smo zaljubljeni. Naš mozak dopamin doživljava kao nagradu, stoga konstantno povećava želju za ljubljenjem, budući da ta radnja nagrađuje mozak dopaminom.

Ljubljenje takođe podstiče izlučivanje oksitocina, poznatog kao "hormon ljubavi". Oksitocin igra ključnu ulogu u održavanju posebne veze između dve osobe. Zahvaljujući njemu, ljubljenje može održavati ljubav vibrantnom čak i nakon više od dve decenije. Drugim rečima, ljubljenje utiče na hormone i neurotransmitere koji se nalaze van naše svesne kontrole, a ti signali imaju veliki uticaj na naša osećanja prema partneru.

Strastveni poljubac može podići i nivo serotonina, što može dovesti do čestih misli o ljubljenju partnera. Naučnici su otkrili da nivo serotonina kod novih zaljubljenih parova izgleda slično kao kod pacijenata sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem. Ljubljenje podstiče i adrenalin koji pomaže našem telu da predvidi šta bi moglo sledeće da se dogodi, a adrenalin takođe ubrzava rad srca i smanjuje stres.

Iako možda zvuči ozbiljno, nije toliko, jer je, na kraju krajeva, ipak nešto na čemu ne možemo graditi vezu. Uspešna veza se ne gradi i ne održava samo na poljupcu, već mnoštvu drugih stvari. Ali, uvek je lepo.