filteri close
Objavljeno: 31.03.2023. Image source: Foto: Pexels/Yan Krukau
300x600

Pojačano opadanje kose nakon porođaja je nešto od čega mnoge žene ne mogu da pobegnu.

Postporođajna alopecija, kako se ovo stanje još naziva, je normalan deo postporođajnog perioda i smatra se da je uzrokovano hormonskim promenama u telu majke. Tokom trudnoće, možda ste primetili kako vam je kosa gušća nego ranije, to je rezultat poviših nivoa estrogena u telu. Međutim, nivo hormona se menja nakon porođaja, a kosa može početi da opada brže.

Iako gubitak kose može izazvati uznemirenost, zapamtite da je gubitak kose nakon porođaja privremen i obično se rešava sam od sebe. Međutim, možda se pitate da li možete nešto da uradite da to sprečite, kao što je uzimanje prenatalnih vitamina.

Šta prenatalni vitamini mogu (a šta ne mogu) učiniti za vas?

Prenatalni vitamini su posebno formulisani za žene koje su trudne ili pokušavaju da zatrudne. Dizajnirani da pomognu u razvoju fetusa i zdravlju majke tokom trudnoće i obično sadrže mešavinu vitamina i minerala, uključujući folnu kiselinu, gvožđe, kalcijum i vitamin B kompleksa.

Iako su namenjeni za drugu svrhu, prenatalni vitamini mogu pomoći da se nadoknade vitamini izgubljeni tokom dojenja. Prema studiji iz 2016. godine, laktacija povećava potrebu za dodatnim hranljivim materijama. Obično se preporučuje da nastavite sa uzimanjem prenatalnih vitamina sve do nakon porođaja. 

Trenutno, nijedna studija se nije bavila uticajem prenatalnih vitamina koji pomažu u gubitku kose nakon porođaja. Međutim, mnogi prenatalni vitamini takođe sadrže biotin, jer je on od vitalnog značaja za zdravu trudnoću. Biotin može pomoći da vaša kosa bude zdrava. Iako su studije koje povezuju biotin sa rastom kose ograničene, jedna ranija studija je otkrila vezu između nedostatka biotina i alopecije. 

Šta možete učiniti protiv gubitka kose nakon porođaja?

Iako gubitak kose nakon porođaja može biti uznemirujući za neke žene, važno je zapamtiti da je to normalan deo postporođajnog perioda.

Gubitak kose može biti posebno primetan u prva tri meseca nakon porođaja. Prestaje obično u roku od šest meseci, ali može potrajati i do godinu dana. Međutim, ako je vaš gubitak kose ozbiljan ili se nastavi duže od prve godine nakon porođaja, najbolje bi bilo da razgovarate sa svojim lekarom kako biste isključili druge osnovne uzroke.

U međuvremenu, izbegavajte grube tretmane kose ili frizure koje mogu dodatno oštetiti oslabljenu kosu. Umesto toga, odlučite se za nežnije rutine nege kose, kao što je sušenje kose na vazduhu ili korišćenje alata za stilizovanje sa niskom temperaturom. Korišćenje nežnih šampona i balzama za povećanje volumena kose koji ne sadrže jake hemikalije može pomoći da se vašoj kosi doda više punoće i sjaja.

Ako vam opada kosa, to može biti pokazatelj mnogih zdravstvenih problema