filteri close
Objavljeno: 08.10.2021. Image source: Foto: Pexel/ Andrea Piacquadio
300x600

Pokret za mentalno zdravlje poziva sve građane da posete BEOGRADSKI FESTIVAL MENTALNOG ZDRAVLJkoji će se u okviru kampanje MOŽE DA SE DESI SVAKOME odžati 9. oktobra u periodu od 14 do 20 sati na Dorćolu, u Prostoru "Miljenko Dereta", Dobračina 55. 

Festival se realizuje povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja na inicijativu Pokreta za mentalno zdravlje čiji su osnivači i nosioci Caritas Srbije, Mreža za mentalno zdravlje NaUm, Udruženje Prostor, Psycosocial Innovation Network (PIN) i inicijativa Za tebe #VAŽNO JEPokret za mentalno zdravlje  u saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje i Gradskim zavodom za javno zdravlje sprovodi kampanju MOŽE DA SE DESI SVAKOME čiji je cilj podizanje svesti o značaju prevencije i zaštite mentalnog zdravlja i borbe protiv stigmatizacije osoba sa mentalnim smetnjama. 

Kampanja se sprovodi u okviru nekoliko projekata koje finansiraju Evropska unija i Švajcarska Vlada, pod sloganima: 

  • DA LI STE VI NORMALNI?  
  • ZA TEBE#VAŽNO JE! 
  • SVAKO MOŽE DA PUKNE! 

Posetioce očekuje raznovrstan program kako za edukaciju tako i za zabavu i druženjeAgendu možete pročitati  OVDE. 

Mentalno zdravlje može imati značajan uticaj na sve oblasti životana školovanjeradni učinakodnose sa porodicom i prijateljimasposobnosti za funkcionisanje u zajedniciKampanjom želimo da ukažemo na neke važne činjenice: 

  • Oko 800 miliona ljudi (10.7%) širom sveta živi sa nekim problemom koji se tiče mentalnog zdravlja. 
  • Dve trećine ovih ljudi nikada ne zatraži pomoć iz stida ili straha. 
  • Ekonomski troškovi prouzrokovani prisustvom duševnih poremećaja čine više od 4% BDP-a širom sveta. 
  • Depresija je vodeći uzrok invaliditeta. 
  • Svake godine u svetu se izvrši više od 800.000 samoubistava. 
  • Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije za 2019. godinu u zemljama Evrope 4,3% stanovnika ima depresiju, a nakon izbijanja epidemije kovida, procenjuje se da su se ovi procenti značajno uvećali. 
  • Trenutno je u Srbiji 5,7% osoba starosti 18-65 godina depresivno (CoV2Soul.rs).   
  • Srbija je među vodećim zemljama u Evropi po broju prijema na urgentno lečenje zbog predoziranja sedativima, a lekove za smirenje u našoj zemlji konzumira više od 20% ljudi, dok je kod skoro 5% ta upotreba na kritičnom nivou. 
  • U Srbiji postoje 4 specijalizovane bolnice za psihijatrijske bolesti u kojima je veliki broj korisnika dugoročno smešten, po nekoliko godina, pa čak i decenija, jer nedostaju odgovarajuće usluge u zajednici koje bi omogućile resocijalizaciju i inkluziju ovih osoba u društvo. 
  • Prema istraživanju CoV2Soul.rs procenat depresivnih osoba se udvostručio u odnosu na pre-pandemijski period:  sa 2-3% prema procenama istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. i 2019. godine na 5.7% sada.  

"Kampanjom želimo da ukažemo na to da su mentalne smetnje bolesti, poput bilo kojih drugih, kardiovaskularnih ili pulmoloških, i da uz odgovarajući tretman mogu efikasno da se leče, naročito ako se sa lečenjem započne na vreme. Ovim putem  Apelujemo na ljude da ne oklevaju u traženju pomoći. Za razliku od ljudi, mentalni poremećaj ne diskriminiše i ne bira ni pol, ni uzrast, ni zanimanje, ni nivo inteligencije ili obrazovanja... Niko nije imun! MOŽE DA SE DESI SVAKOME!", saopšteno je iz Pokreta za mentalno zdravlje.  

Događaj će se održati uz puno poštovanje epidemioloških mera (obavezno nošenje zaštitne maske, ograničenje broja učesnika i držanje međusobne distance). 

O Pokretu za mentalno zdravlje 

Pokret za mentalno zdravlje ne predstavlja vid političkog organizovanja, niti zastupa stavove političkih partija, već iskjlučivo udruživanje, povezivanje, zajedničko zalaganje, delovanje i okupljanje oko zajedničkog interesa - zagovaranje za primenu Programa o zaštiti mentalnog zdravlja u Republici Srbiji (2019-2026). Pokret je otvoren za sve organizacije, inicijative, profesionalce, građane i građanke koji prepoznaju značaj zajedničkog delovanja u oblasti unapređenja mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti u svakom trenutku popunjavanjem online pristupnice.