filteri close
Objavljeno: 13.05.2024. Image source: Pexels
300x600

Šta je istina o kofeinu i njegovom dvostrukom dejstvu na glavu

Kofein je poznat kao stimulans koji mnogi od nas koriste svakodnevno - bilo da je to kroz par šolja kafe ujutru, gaziranog pića za vreme ručka, ili energetskog napitka kada nam je potreban dodatni podstrek.

Međutim, šta se dešava kada osetite pulsirajuću bol u glavi? Može li kofein da bude od pomoći u takvim situacijama?

Odgovor nije jednostavan. Određena količina kofeina može biti korisna u prevenciji pojedinih tipova glavobolja. Pitanje je, međutim, koliko kofeina je potrebno uneti?

Kod glavobolja ne pomaže svaki lek: Ove ne bi trebalo koristiti

Doktor Emad Estemalik, stručnjak za glavobolje, daje objašnjenje u ime Klivlend klinike o optimalnoj količini kofeina i njegovom uticaju na različite vrste glavobolja.

Studije su pokazale da konzumacija između 100 i 150 miligrama kofeina (što odgovara jednoj maloj šolji kafe) može umanjiti, a ponekad i sprečiti pojavu glavobolje. Ovo se dešava zato što kofein sužava krvne sudove u mozgu, kako navodi dr Estemalik.

Ipak, prekomeran unos kofeina može izazvati kontraefekat i dovesti do glavobolje. Takođe, ukoliko naglo prestanete sa konzumacijom kofeina ili ne održavate konstantan nivo unosa tokom dana, možete iskusiti glavobolju.

Gojaznost izaziva česte glavobolje?

Dr Estemalik ističe da je pored pažnje na količinu unetog kofeina važno i da se izbegava njegova konzumacija kasno popodne i uveče.

Kofein može biti od pomoći kod tenzijskih glavobolja i migrena. Međutim, kod klaster glavobolja, kofein neće pružiti olakšanje. Isto tako, kofein nije efikasan kod glavobolja izazvanih sinusima.