filteri close
Objavljeno: 30.03.2022. Image source: Foto: Pixabay/magnetme
300x600

Da li ste i vi prevrtali očima kad god bi vam odrasla osoba rekla "sedi uspravno" kada ste bili mlađi? Možda su tada te reči zvučale kao pokvarena ploča, ali sada kada smo stariji, možda je vreme da priznamo da su bili u pravu. 

Loše držanje može imati stvaran, opipljiv loš uticaj na vaše zdravlje, i utiče na nivo vaše energije tokom dana. Ako imate naviku da sedite pogrbljeno i često osećate hroničan umor, hajde da pogledamo kakav bi uticaj loše držanje na to moglo imati.

Zašto se zbog lošeg držanja osećate umorno?

Verovali ili ne, loše držanje može doprineti vašem umoru. Naša tela su dizajnirana da rade na određeni način. Ako, na primer, imate manju povredu kolena i zbog toga promenite način na koji hodate, ovo prilagođavanje bi moglo da napreže određene mišiće i zglobove i spreči ih da pravilno rade. Kada vam telo nije u skladu, ili ako ne sedite ili ne stojite ispravljene kičme tokom dužeg vremenskog perioda, neki mišići možda se skraćuju i stisnu, što direktno utiče na vaš obim pokreta. Mali opseg pokreta, zauzvrat, troši više energije i često ostavlja osećaj iscrpljenosti.

Držanje i položaj tela mogu uticati na celokupno zdravlje

Loše držanje može izazvati osećaj umora jer utiče na nivo kiseonika. Pogrbljenost može suziti kritične vene i arterije i ograničiti protok krvi u važne sisteme. Nedostatak krvi u vaše organe znači da do njih ne stiže dovoljno kiseonika, pa bi vaše telo moglo početi da se gasi da bi sačuvalo energiju. Prema naučnoj studiji, položaj koji zauzimamo kada gledamo na dole ka pametnom telefonu takođe dovodi do smanjene respiratorne funkcije. 

Kako inače loše držanje može uticati na vaše zdravlje?

Loše držanje može uzrokovati ne samo bol u vratu i leđima i neusklađenost kičme, već i narušene kognitivne funkcije i probleme sa varenjem. Kada ne sedite ili stojite sa ispravljenom kičmom, vaša pluća ne mogu pravilno da funkcionišu, što znači da ne možete pravilno da dišete i vaš mozak ne dobija kiseonik koji mu je potreban, što može doprineti zamagljivanju mozga. Pored toga, kada sedite pogrbljeni, vaš stomak, uključujući digestivni trakt, je pritisnut. Ako se po navici pognete, to može otežati varenje i dovesti do nedostatka potrebnih hranljivih materija.

Voditi računa o svom telu i ispravljati svoje držanje kada se pogrbite je imperativ za vaše dobro zdravlje. Ako smatrate da vam je uspravno stajanje ili sedenje teško pada, pokušajte da uključite svakodnevno istezanje u svoju jutarnju rutinu. Poboljšaće opseg vaših pokreta što će rezultirati boljom posturom.