filteri close
Objavljeno: 30.08.2020. Image source: Unsplash/Ihor Malytskyi
300x600

Ppreporuka je da muškarci imaju svog urologa, kao što žene imaju ginekologa

Erektilna disfunkcija ili jednostavnije rečeno seksualna nemoć kod muškaraca, uspešno se leči samo kod lekara. Zato je preporuka da muškarci imaju svog urologa, kao što žene imaju ginekologa.

Ipak, muškarci najčešće ne pričaju međusobno o erektilnoj disfunkciji iako taj problem posle četrdesete godine ima svaki treći muškarac.

Statistika kaže da u ovom trenutku čak 150 miliona muškaraca ima problem s trajnom ili ponovljenom mogućnošću da postigne ili održi erekciju. Za deset godina taj broj biće udvostručen.

Smanjite stres i anksioznost ako planirate decu!

"Može se javiti i kod mlađih muškaraca, ali isto tako i kod starijih. Uzroci su različiti, mogu biti posledica psihogenog poremećaja, mogu biti posledica vaksulogenih smetnji, znači smetnji u krvnim sudovima penisa, ili neurogena komponenta može biti dominantna", objašnjava Aleksandar Vuksanović sa Klinike za urologiju KCS.

"Generalno su kardiolozi uključeni u timove za ispitivanje lečenja erektilne disfunkcije zato što je ateroskleroza, jedan od najčešćih uzroka erektilne disfunkcije", kaže kardiolog Vladimir Vukčević za RTS.

Erektilnu disfunkciju mogu da prouzrokuju i visok pritisak, šećerna bolest, tromboza, depresija, a značajni faktori rizika su i gojaznost, pušenje, alkohol, stres.

Muškarci, varanje nije samo nemoralno, već i OPASNO po zdravlje!

A od kada je pre 15 godina otkrivena mala plava čarobna pilula, koja je pomogla milionima muškaraca širom sveta, velika pretnja postali su falsifikovani lekovi i raznorazni biljni preparati sumnjivog sastava.

Čak 62 odsto lekova kupljenih preko interneta je lažno, a za samo četiri godine je zaplenjeno skoro 40 miliona falsifikovanih lekova vijagre. Zbog upotrebe preparata sa crnog tržišta često dolazi do neželjenih dejstava, nimalo bezazlenih, mnogi završavaju u bolnici, a bilo je i smrtnih ishoda.

"Postoji značajan deo populacije koja uzima te preparate jer žele više, bolje, češće. Naš apel jeste da se ništa ne uzima na svoju ruku, posebno ne ovi preparati koji nisu standardizovani", kaže Vuksanović.

Opet nauka potvrđuje šta svi znamo: Očinstvo je dobro za muškarce

Statistika pokazuje i da širom sveta svaki drugi muškarac, odnosno svaka druga žena nisu zadovoljni svojim seksualnim životom, i da neretko do problema dolazi i kada nema zdravstvenih problema.

"Razlozi su otuđenost, bliskost u tehnologiji, internet i telefoni, poruke i tako dalje. To vodi emocionalnoj otuđenosti. Što ste bliži tehnologiji, to ste emocionalnije dalje, jer na primer, uzmimo prosečan par ni lepog ni ružnog, ostavimo ih na pustom ostrvu, izrodiće čopor dece i biće do ušiju zaljubljeni jedno u drugo", kaže profesor dr Jovo Toševski.

Erektilna disfunkcija nije nešto čime se muškarci hvale, ali nije dobro ni kada o tome ćute. Stid je prepreka ozdravljenju, a saznanje da nisu usamljeni u svom problemu može samo da ih ohrabri. Zbog tempa kojim se problem trenutno širi, postoji opasnost da postanu većina.

Izvor: RTS