filteri close
Objavljeno: 04.06.2020. Image source: Pixabay/Heather Kemp
300x600

Muškarci koji postanu očevi se osetno "smiruju" i manje su skloni negativnom ponašanju

Dokazano je još ranije da očinstvo utiče na muškarce da manje "švrljaju“, a sada su američki istraživači utvrdili da ono pozitivno utiče i na smanjenje kriminaliteta, pušenja i konzumiranja alkohola.

Naravno, svako će reći "pa to smo odavno znali" i zapitaćemo se da li nam je trebalo naučno istraživanje, ali tako progresira sveopšte ljudsko znanje – ispitivanjem svega i svačega.

Znamo da je dojenje najbolja i najzdravija ishrana za bebe. Sad znamo da je odlično i za zdravlje majke

Pa tako i drevnog znanja da očinstvo pogodno deluje na ponašanje muškaraca.

Grupa psihologa, predvođena Dejvidom Kerom sa Univerziteta u Oregonu, pratila je tokom godinu dana ponašanje 200 muškaraca starih od 12 do 31 godine, beležeći promene u pogledu konzumiranja marihuane, duvana i alkohola, kao i deliktnog ponašanja.

Očevi, hranite se zdravo, ne samo zbog vas, već i zbog vaše dece!

Studija objavljena u časopisu "Brak i porodica" ističe da su muškarci koji su postali očevi sa 20 ili 30 godina znatno smanjili konzumiranje alkohola i cigareta, a i mnogo manje su se odavali kriminalu, za razliku od onih koji su dobili dete dok su još bili maloletni ili mlađi od 20 godina.

"Očinstvo je iskustvo koje može da promeni ponašanje muškaraca čak i onih koji spadaju u kategoriju "loših" momaka", objašnjava Ker.

Da, vaš tata je verovatno poklanjao više pažnje sestri nego vama

Psiholog smatra da bi to moglo da znači da su novopečeni očevi prijemčiviji za pozitivne poruke i spremniji da se menjaju u pozitivnom smislu.

Ima tu još faktora koji mogu uticati na rezultate (neželjenost dece, okruženje, materijalna situacija), ali ovo nam svakako govori da su naši stariji bili u pravu.