filteri close
Objavljeno: 02.12.2019. Image source: Pixabay/Stocksnap
300x600

Nauka opet otkriva "rupu na saksiji", ali istraživanje kaže da su tate brižnije prema ćerkama nego prema sinovima

Jedan od narodnih društvenih aksioma jeste da očevi više vole ćerke, a majke sinove. Svako ko je odrastao u takvom okruženju obično može da posvedoči da su tate „uvek“ bile na strani ćerki, dok su majke „držale“ stranu sinovima.

Pa sad, da „otkrijemo toplu vodu“ i kažemo da je to potvrdila i nauka: Očevi drugačije reaguju na ćerke nego na sinove, pokazuje studija objavljena u žurnalu Behavioral Neuroscience.

Studija doduše nije bila velika. U njoj su istraživači povezali 52 tate sa malim elektronskim spravama koje su nosili za pojasevima i koje su nasumično snimale zvukove tokom 50 sekundi na svakih devet minuta u periodu od 48 sati.

Dobri porodični odnosi umanjuju rizik od depresije kod mladih


Nakon analize audio podataka, istraživači su otkrili značajne promene u ponašanju očeva prema ćerkama u odnosu na ponašanje prema sinovima. Očevi su prema ćerkama bili posvećeniji i više su odgovarali na njihove potrebe, više su im pevali, iskazivali su više saosećanja i koristili su emotivniji jezik nego očevi sinova.

Statistika je jasna: brak je dobar po zdravlje i produžava život

Tako da, ako mislite da je vaš tata više slušao vašu sestru, poklanjao joj više pažnje i više se družio sa njom – pa, moguće je da niste sasvim umislili.

Sa druge strane, očevi su se sa sinovima češće grublje igrali, što je važno jer takva vrsta igre može da pomogne maloj deci da nauče kako da regulišu emocije.

Tu nije bio kraj istraživanja. Nakon toga su istraživači snimali magnetnom rezonancom mozgove očeva da bi videli da li se drugačije ponašaju prema ćerkama nego prema sinovima. Očevi ćerki su pokazali više odgovora u delovima mozga koji su ključni za vizuelnu obradu, nagradu i emotivnu regulaciju, nego očevi sinova.

Podrška i pomoć su jako važni - ovako možete pomoći bližnjima sa mentalnim bolestima

Iako se ne zna kako ove razlike u roditeljskom ponašanju utiču dugoročno na decu, moguće je da veća uključenost razvija empatiju, kao i da je to jedan od razloga zašto žene pokazuju veći razvoj empatije nego dečaci.

Iako sve ovo ne mora nužno da bude loše, iako je možda tačno da je vaš tata ipak više pažnje poklanjao vašoj sestri, to ne znači da vi morate da ponovite sve ovo. Treba samo biti prisutan i obraćati pažnju na decu, kao i biti otvoren prema izražavanju emocija, tako da deca, uključujući i sinove, mogu da se pravilno mentalno razvijaju.