filteri close
Objavljeno: 14.03.2020. Image source: Pixabay/StockSnap
300x600

Ishrana kojom se očevi hrane može uticati na zdravlje dece i pre nego što se ona rode

Pojava dijabetesa kod dece može biti rezultat loše osmišljene ishrane njihovih očeva, upozoravaju stručnjaci. Čak i ukoliko se mališani zdravo hrane, loša ishrana roditelja pre dobijanja potomstva može da prevagne.

Ishrana očeva bogata masnoćom povećava opasnost od pojave dijabetesa kod njihovih naslednika, čak i uako se deca zdravo hrane, pokazali su rezultati jednog istraživanja.

Ne samo da je plavi patlidžan ukusan, nego je višestruko koristan po vaše zdravlje

Naučnici su istakli da je njihovo istraživanje prvo tokom kojeg je utvrđena veza među ishrane oca i zdravlja deteta.

U eksperimentu, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu Nature, mužjaci pacova hranjeni su namirnicama bogatim masnoćama dok nisu postali gojazni i počeli da pokazuju znake dijabetesa tipa 2 (takozvani "starački dijabetes"), a potom su pareni sa ženkama normalne telesne težine.

Tikvice bi trebalo da budu sastavni deo vaše ishrane. Razlozi su brojni

Njihovi potomci, iako su bili podvrgnuti zdravom načinu ishrane, pokazivali su znake poremećaja tolerancije na glukozu i proizvodnje insulina kada su se razvili u mlade odrasle pacove, istakli su naučnici.

Peršun je mnogo više od običnog mirisnog začina

Prema njihovim rečima, to što je primećeno kod pacova javlja se i kod ljudi, čime bi mogla da se objasni pojava dijabetesa kod sve mlađih osoba.

Ističući da se ta vrsta dijabetesa verovatno ne prenosi genetski, već preko sperme uništene lošim načinom ishrane, naučnici su dodali da je za muškarce, kao i za žene, preporučljivo da se zdravije hrane i smanje konzumiranje duvana i alkohola pre nego što dobiju potomstvo.