filteri close
Objavljeno: 13.07.2020. Image source: Heather_Ann/Pixabay
300x600

Ova stanja negativno utičnu na plodnost kod muškaraca

Savremeni način života i jurnjava za profesionalnim uspesima uzrokuju stres i anksioznost, što se negativno odražava na plodnost muškaraca.

Od sposobnosti pojedinca da se bori sa stresom, tvrde italijanski naučnici, zavise i koncentracija i ukupan broj spermatozoida.

Sposobnost muškarca da proizvede zdrave i funkcionalne semene ćelije mogla bi da zavisi od toga koliko je u stanju da se izbori sa stresom, ukazuje studija, obavljena u Evropskoj bolnici u Rimu.

Muškarci, varanje nije samo nemoralno, već i OPASNO po zdravlje!

Italijanski tim, koji je predvodila Eliza Velani, utvrdio je da se u ejakulatu muškaraca kod kojih se registruje viši nivo kratkoročnog i dugoročnog stresa ili povećana anksioznost, registruje niža koncentracija i manji ukupan broj spermatozoida.

Muškarci s najvišim nivoom anksioznosti su takođe pod većim rizikom od deformisanih, ili manje pokretljivih semenih ćelija.

"Naši nalazi jasno ukazuju na to da stres i anksioznost mogu da predstavljaju značajan faktor muške plodnosti", ističe Velanijeva.

Ni muškarci nisu imuni na "biološki sat"

Studijom su bila obuhvaćena 94 muškarca, koji su prvi put potražili pomoć na klinici za plodnost pri pomenutoj bolnici i 85 ispitanika, koji nisu tražili terapiju za poboljšanje reproduktivne sposobnosti.

Svi učesnici istraživanja dali su uzorak semene tečnosti na analizu i popunili dva upitnika, kojima se mere trenutna i dugoročna anksioznost i stres na skali od 20 do 80 poena.

U proseku su muškarci iz obe grupe na tim testovima imali rezultat od 27 do 40 poena, što se ne smatra "patološkim".

Opet nauka potvrđuje šta svi znamo: Očinstvo je dobro za muškarce

Međutim, poređenjem uzoraka 28 učesnika sa najnižim i 40 ispitanika sa najvišim nivoom stresa i anksioznosti, ispostavilo se da su pripadnici druge grupe pod znatno većim rizikom od smanjene koncentracije i manjeg ukupnog broja semenih ćelija, kao i od manje pokretljivosti spermatozoida.

Kod njih je registrovan i nešto veći rizik od oštećenja DNK.