filteri close
Objavljeno: 06.06.2020. Image source: Pixabay/SplitShire
300x600

Istraživanje kaže da su veće šanse da naprave dete što ranije

Pripadnici jačeg pola koji u 40-im razmišljaju o zasnivanju porodice, trebalo bi što pre to i da realizuju, preporučuju stručnjaci, jer nakon 41. godine smanjuje im se šansa da postanu očevi.

Ne treba samo žene da brinu o "biološkom satu". Muška plodnost takođe opada sa godinama i čak svaka godina pravi razliku, upozoravaju naučnici.

Nakon 41. godine kod jačeg pola znatno opada šansa da postanu očevi. Onima koji u 45. godini razmišljaju da zasnuju porodicu, stručnjaci savetuju da to što pre i urade.

Muškarci takođe prolaze kroz klimaks! Saznajte šta je to andropauza

Međutim, mnogi se pozivaju na primere kao što je Rod Stjuart koji je po osmi put postao otac i to u 66. godini. Takve slučajeve, ipak, treba uzimati sa rezervom.

Upozorenje stiže nakon istraživanja sprovedenog na pacijentima koji su se podvrgli oplodnji "in vitro".

Ovom tehnikom vrši se oplodnja jajne ćelije spermatozoidom van tela, pa je naučnicima moguće da utvrde uticaj starosti muškarca donatora na uspešnost začeća.

Sve jajne ćelije donirale su mlade, zdrave žene, tako da su jedini uticaj na oplodnju mogli imati muškarci.

Opet nauka potvrđuje šta svi znamo: Očinstvo je dobro za muškarce

Rezultat je bio jasan - uspešnost oplodnje opada za sedam odsto sa svakom godinom više koju napune muškarci nakon 41. godine, dok se posle 45. taj procenat povećava.

Interesantno je i da je prosečna starost muškaraca čije se partnerke podvrgavaju oplodnji "in vitro" 41 godina.

Šanse za uspeh su 60 odsto za 41-godišnjake i 35 odsto za one stare 45 godina.

Naravno, ne dozvolite da vas ovo omete ili zaustavi. Savremena medicina je toliko napredovala da zaista nije retkost da vidimo roditelje koji su i posle 40. godine dobijali svoju prvu decu, kako žene, tako i muškarci.