filteri close
Objavljeno: 27.05.2020. Image source: StockSnap/Pixabay
300x600

Iako kod nas to nije popularno priznati, muškarci takođe mogu da imaju teškoće u srednjim godinama

Posledice pada nivoa hormona oseća i jači pol nakon 40. godine ili kasnije.

Simptomi kao što su umor, mrzovolja, nesanica, nezainteresovanost za seks i gojenje, najčešće se pripisuju drugim poremećajima, pa muškarci odbijaju da se leče, čak i da razgovaraju o andropauzi, kako se naziva muški klimaks.

Žene u menopauzu najčešće ulaze između 48. i 52. godine. Većina njih menopauzu prolazi sa blagim tegobama, dok za 25 odsto žena ovaj period predstavlja veoma buran i neprijatan deo života.

Kontraceptivne pilule utiču na hormon ljubavi


Ulaskom u zrele godine i kod muškaraca dolazi do značajnih fizioloških promena, tako da i oni prolaze klimaks sličan ženama, koji se u medicini zove andropauza.

Znaci andropauze mogu da se jave posle 40. godine. Razlog je pad nivoa određenih hormona koji se, u odnosu na žene kod kojih je ovaj proces brz, smanjuju lagano i to traje godinama.

Međutim, stručnjaci kažu da su prvi simptomi klimaksa kod muškaraca slični onima koje u menopauzi imaju žene.

Nauka dokazala staru mudrost: Deca više rastu dok spavaju

"Muškarci prepoznaju to da su umorniji, imaju manje testosterona, znači manje su skloni akciji, mrzovoljni, bezvoljni, nije im baš ni do čega, nesanica, manja zainteresovanost za seks i konačno promena konfiguracije tela, manje mišićne mase, više - masne", objasnila je za RTS doktorka Svetlana Spremović Rađenović, endokrinolog i ginekolog - akušer.

Kod muškaraca u andropauzi mogu se pojaviti i psihičke promene poput zaboravnosti, depresije, rasejanosti i lošeg sna. Međutim, mnogi pripadnici jačeg pola negiraju postojanje "muškog klimaksa".

"Muški klimaks se u našoj kulturi ne priznaje. Mi pripadamo jednom muškom svetu sa muškim shvatanjima vrednosti. Kad čujemo naše viceve mislimo da smo večno mladi i večno sposobni", naglasio je neuropsihijatar doktor Zoran Đurić.

Za bolje zdravlje – budite aktivniji u bašti ili na terasi

Đurić je dodao da se u praksi pokazalo da se u Srbiji ljudi kriju iza raznih telesnih poremećaja, bolesti i da su spremni da se leče od srca, pluća, bubrega, ali ne i od nečega što zadire u njihovu mitsku polnu sposobnost.

U lečenju simptoma andropauze najčešće se preporučuje hormonska terapija koju određuje stručni lekarski tim. Preporučuje se i zdrav način života, pre svega način ishrane, svakodnevne fizičke aktivnosti i smanjenje pušenja i korišćenja alkohola.

Izvor: RTS, Medik