filteri close
Objavljeno: 27.05.2020. Image source: Anqa/Pixabay
300x600

Najnovija istraživanja objašnjavaju zašto neke žene doživljavaju neobične promene raspoloženja tokom korišćenja pilula za kontrolu rađanja.

Kontraceptivne pilule su rasprostranjen i siguran oblik kontracepcije, ali su takođe povezane sa nizom nuspojava, uključujući i neobične promene raspoloženja.

Nedavno istraživanje na Univerzitetu Aarhus, objavljeno u časopisu Scientific Reports, pokazalo je da žene koje uzimaju kontraceptivne pilule imaju značajno viši nivo hormona oksitocina u organizmu.

Oksitocin se još naziva i hormonom ljubavi. On se prirodno nalazi u telu i izlučuje se tokom društvenih interakcija i povezivanja, utičući značajno na socijalno ponašanje osobe.

Možemo li imati višak oksitocina?

Stručnjaci objašnjavaju da stalno povišen nivo oksitocina može ukazivati na to da se on ne izlučuje istom dinamikom kao u normalnim uslovima.

Sa druge strane, upravo je ova dinamika lučenja hormona važna za naš emocionalni život.

Hormonski disbalans - 6 prirodnih rešenja

Time se može objasniti zašto se osećanja poput bliskosti, povezanosti i ljubavi ponekad brzo i neobjašnjivo menjaju kod žena koje koriste pilule za kontracepciju. 

Negativni efekti pilula na emocije prema partneru 

Istraživači su prikupili i analizirali uzorke krvi 185 mladih žena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Učesnice su takođe odgovarale na razna pitanja o svom mentalnom blagostanju. 

Istraživanje je pokazalo da stalno povišen nivo oksitocina u organizmu žene može uticati ne samo na njene emocije i raspoloženje već i na odnos sa partnerom, u širem smislu.

Čak i vrlo male promene nivoa oksitocina u mozgu uticaće na način na koji obrađujemo emocije i kako komuniciramo jedni sa drugima.

Novo otkriće: kontraceptivne pilule utiču na veličinu hipotalamusa

Ova studija ukazuje na jedno od mogućih objašnjenja zbog čega žene koje koriste kontraceptivne pilule osećaju manju bliskost sa partnerom, ili zbog čega doživljavaju nagle i naizgled neobjašnjive promene raspoloženja.

Buduća istraživanja težiće ka odgovorima o različitom uticaju različitih kontraceptivnih pilula, kao i o prepoznavanju faktora rizika kod žena za ovakve promene raspoloženja.