filteri close
Objavljeno: 29.12.2019. Image source: holdosi/Pixabay
300x600

Kako hormonska bomba, zvana kontraceptivna pilula, deluje na čitav organizam, i u kojoj meri utiče na raspoloženje i razmišljanje žena?

Najnovija istraživanja ukazuju na značajnu povezanost upotrebe kontraceptivnih pilula i veličinu hipotalamusa, dela mozga koji je ključan za održavanje nervnog i hormonskog sistema.

Oralni kontraceptiv jedan je od najpopularnijih oblika kontrole rađanja, ali se koristi i u lečenju brojnih medicinskih stanja, uključujući neredovnu menstruaciju, akne, sindrom policističnih jajnika, endometriozu i sl. 

Endometrioza - kako sebi možete pomoći

U najnovijem istraživanju, čiji su rezultati predstavljeni na godišnjem skupu Radiološkog društva Severne Amerike, otkrivena je dramatična razlika u veličini hipotalamusa kod žena koje su koristile, ili koriste kontraceptivne pilule. 

Hipotalamus inače ima vitalnu ulogu u proizvodnji hormona i pomaže u kontroli različitih telesnih funkcija - uključujući cikluse spavanja, raspoloženje, seksualni nagon, apetit, telesnu temperaturu i rad srca.

Ovo su najčešći razlozi izostanka menstruacije (amenoreje)

U pomenutoj studiji učestvovalo je 50 zdravih žena, od kojih je 21 uzimala tablete za kontrolu rađanja.

Preciznim metodama magnetne rezonance, tim istraživača utvrdio je značajno manji volume hipotalamusa kod žena koje su koristile kontraceptivne pilule.

Studija je utvrdila da ne postoji značajna povezanost između volumena hipotalamusa i kognitivnih sposobnosti žene, ili sposobnosti razmišljanja. 

Sa druge strane, preliminarni nalazi sugerišu da postoji povezanost između manjeg volumena hipotalamusa i regulisanja raspoloženja kod žena.

Hormonski disbalans - 6 prirodnih rešenja

Ova studija inspirisala je naučnike da u budućnosti posvete više pažnje istraživanju uticaja oralnih kontraceptiva na strukturu mozga, kao i njihov potencijalni uticaj na moždane funkcije.