
Najbolji recept za mekike: Ukus detinjstva koji vraća najlepše uspomene
Miris jutra i ukus tradicije
Miris sveže prženih mekika koji se širi kroz kuću budi najlepša sećanja iz detinjstva. Ovi vazdušasti komadi testa, hrskavi spolja a meki iznutra, vraćaju nas u vreme kad su bake mesile testo, a mi nestrpljivo čekali da prvi topli zalogaj zamirišе na našim stolovima.
Mekike su više od običnog jela – one su deo naše kulture i tradicije koja se prenosi s kolena na koleno.
Sastojci:
- 300ml mlake vode
- 1 kesica suvog kvasca (može i sveži)
- 1 kašičica šećera
- 1 prašak za pecivo
- 4 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 500g brašna
Priprema:
1. U 200ml mlake vode sipajte kvasac, šećer i malo brašna. Ostavite smesu da odstoji dok kvasac ne postane aktivan i ne pojave se mehurići na površini.
2. Kad kvasac proradi, dodajte ostatak mlake vode, ulje, brašno, prašak za pecivo i so.
3. Zamesite mekše testo, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu.
4. Dodajte još jednu kašiku ulja i umesite dok se ulje potpuno ne upije u testo.
5. Prekrijte testo čistom krpom i ostavite na toplom mestu da naraste oko pola sata.
6. Podelite naraslo testo na dve jednake polovine.
7. Razvucite prvu polovinu testa na debljinu od oko pola centimetra, ali pazite da ne pritiskate previše kako bi testo zadržalo vazdušaste mehuriće.
8. Isecite testo na štapiće dužine oko 10 centimetara.
9. Ponovite postupak i sa drugom polovinom testa.
10. Zagrejte duboko ulje u šerpi ili fritezi.
11. Pržite mekike u vrelom ulju dok ne dobiju zlatno-braon boju sa obe strane.
12. Izvadite ih na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Kako iskoristiti ostatke hrane i smanjiti bacanje – kreativni recepti
Savršene mekike su one koje su pržene u dovoljno vrelom ulju – tako će biti hrskave spolja, a ostati meke i sočne iznutra. Testo ne sme biti previše tvrdo, jer će mekike tada biti gumaste, niti previše meko jer će upiti previše ulja.
Mekike se tradicionalno služe tople, a mogu se jesti na razne načine. Najjednostavnija varijanta je posute šećerom u prahu ili cimetom. Za slaniji doživljaj, savršeno se slažu sa kajmakom, sirom ili jogurtom. Neki ih vole umakati u med ili džem, dok su za druge nezamislive bez čaše hladnog jogurta ili kiselog mleka.
Ovo jednostavno jelo ima moć da okupi porodicu oko stola i stvori nove uspomene. Svaki zalogaj mekika je mali povratak u detinjstvo, kad su stvari bile jednostavnije, a radosti života pronalazili smo u malim stvarima – poput tople, mirisne mekike koja se topi u ustima.