Nauka dokazala: čaj je odličan u prevenciji kardiovaskularnih bolesti
Da li pijete čaj samo kad ste prehlađeni?
Novo istraživanje, objavljeno u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju, pokazuje bolje zdravlje kardiovaskularnog sistema kod ljudi koji piju čaj tri ili više puta nedeljno.
Redovno konzumiranje čaja čini mozak oštrijim i zdravijim?
Istraživanja kažu da ljudi koji piju zeleni ili crni čaj najmanje tri puta nedeljno, imaju zdravstvenih koristi zahvaljujući polifenolima, koji mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje.
Rezultati istraživanja
Naučnici sa Kineske akademije medicinskih nauka u Pekingu pratili su 100 902 učesnika bez prethodne istorije srčanog udara, moždanog udara ili karcinoma.
Ispitanici su podeljeni u dve grupe: oni koji su pili čaj tri ili više puta nedeljno i oni koji nisu.
Nakon praćenja koje je trajalo više od 7 godina, istraživači su utvrdili da je kod ljudi koji su češće pili čaj primetna veća verovatnoća da će ostati zdravi tokom dužeg vremenskog perioda.
Evidentirane blagodeti čaja bile su najizraženije kod osoba koje su konzumirale zelenj čaja, i primetnije su kod muškaraca, u odnosu na žene.
Otkriveno je i da osobe koje redovno piju čaj imaju 20 % manje slučajeva bolesti srca i moždanog udara, 22 % manje verovatnoće da će umreti od infarkta ili moždanog udara, a 15 % manje verovatnoće smrtnosti usled drugih zdravstvenih uzroka.
Snaga polifenola
Stručnjaci tvrde da bi zdravstvene koristi čaja trebalo pripisati polifenolima- organskim jedinjenjima koja se nalaze i u crnom i u zelenom čaju.
Zdravstvene prednosti polifenola uključuju poboljšanje funkcija krvnih sudova, veću dilataciju i manje suženje.
Ova jedinjenja takođe utiče na povećanje nivoa dobrog holesterola, koji ima zaštitni uticaj na zdravlje srca.
Jabuke, čaj i umerenost – tri sastojka za dug život
Polifenoli takođe smanjuju upalu i čine trombocite, koji su značajan faktor zgrušavanja, manje lepljivim.
Stručnjaci ističu da se polifenoli ne zadržavaju u telu dugo, te je za njihovu delotvornost važno redovno i često konzumiranje čaja.
Zeleni ili crni čaj?
Prednosti ove dve popularne vrste čaja su različite.
Iako i crni i zeleni čaj sadrže polifenole, zeleni čaj se pokazao kao efikasniji za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja i vitalnosti.
Mogući razlog je u fermentaciji, koja u procesu proizvodnje crnog čaja može umanjiti efikasnost polifenola.
8 naučno dokazanih zdravstvenih prednosti CRNOG čaja
Još jedna stavka koju treba uzeti u obzir je da su zdravstvene koristi čaja bile izraženije kod muškaraca nego kod žena.
Istraživači kažu da bi se to moglo pripisati nižoj učestalosti srčanih bolesti i šloga kod žena.
Takođe, postoji više podataka o muškarcima koji redovno piju čaj, u odnosu na žene.
Za one koji ne piju zeleni čaj, postoje i drugi načini da se prednosti polifenola iskoriste.
Polifenoli se mogu naći u drugim vrstama čaja, kao i u namirnicama kao što su crno vino, tamna čokolada i bobičasto voće. Takođe, na tržištu postoje dodaci koji sadrže sintetičke polifenole, ali oni nisu toliko korisni kao prirodni.