filteri close
Objavljeno: 08.01.2021. Image source: Unsplash/Timon Studler
300x600

Nadležni kažu da su sve vakcine bezbedne, sve zanima PCR test za ulazak u zemlju

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano je 11.068 osoba, od kojih je 2.218 pozitivno, dok su, nažalost, 34 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 215 pacijenata.

Dosadašnji korona rekordi su: najviše pozitivnih u jednom danu - 7.999, najviše ljudi na respiratorima - 353, najviše testiranih - 22.837 i najviše preminulih - 69.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da će se vakcinisati protiv virusa korona, a da je jedini razlog što to do sada nije uradio, dogovor između državnih zvaničnika da svi prime različite vakcine i da tako pokažu da su sve bezbedne.

Takođe, on je danas izjavio da će zavisiti od epidemiološke situacije hoće li se strože mere na granicama produžiti za naše građane koji se vraćaju u Srbiju i posle 10. januara, ako je podrazumevaju obavezan PCR test ili deset dana karantina.

On je apelovao na sve da ne izlaze prerano sa stavovima da će mere da popuštaju, ostanu iste ili da budu pooštrene, jer to izaziva konfuziju kod građana.

Kako kaže, sve zavisiti od epidemiološke situacije koja bude u tom momentu - koliko ima pregleda, koliko zaraženih, popunjenost bolnica, obuhvat vakcinacijom...

"Samo na osnovu toga ćemo donositi mere. Nama nije cilj da nekoga maltretiramo, otežavamo putovanja. Nama je na prvom mestu zaštita građana i zdravstvenog sistema", rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

Napominje da će, ako situacija bude dobra, biti urađeno sve što je moguće da se olakša građanima da ulaze i izlaze iz Srbije.

Izvor: Medik, Blic