filteri close
Objavljeno: 25.09.2020. Image source: Foto:Pixabay/silviarita
300x600

Da li je ovo budućnost lečenja mentalnih problema?

Dobre bakterije koje služe za regulaciju crevne flore, ili probiotici, mogu da poboljšaju psihičko zdravlje jer imaju ulogu u stvaranju, apsorpciji i transportu neurohemikalija, među kojima su serotonin i dopamin.

Laktobacili i bifidobakterije su takođe probiotici koji se nalaze u jogurtu, a poznato je da pomažu normalnoj probavi u crevima, jačaju imunološki sistem i sprečavaju infekcije lošim bakterijama.

13 simptoma depresije o kojima se ne priča - pronalazite se u nekom od njih?

Istraživači sa Univerziteta u Teksasu ovom spisku su dodali još jednu dobrobit, a to je da probiotici mogu da poboljšaju psihičko zdravlje, jer imaju značajnu ulogu u stvaranju, apsorpciji i transportu neurohemikalija – serotonina, dopamina i faktora nervnog rasta, koji su ključni za razvoj zdravog mozga i nervne funkcije.

Oni su, takođe, ukazali na to da bi, ako se poboljša mikroflora u crevima, ovaj korak mogao da bude od pomoći u lečenju poremećaja zdravlja psihičke prirode.

Korona nas lomi i mentalno, ne ustručavajte se da potražite pomoć!

Inače, danas se lečenje psihičkih poremećaja kao što su depresija ili posttraumatski poremećaj (PTSP), uglavnom oslanja na korišćenje lekova kojima je cilj obnavljanje ili reaktiviranje neurohemikalija u mozgu.

Posle ovog otkrića, stručnjaci bi mogli da uključe terapiju probioticima kao alternativnu opciju.

10 čvrstih pravila mentalno jakih ljudi, pročitajte, mogu vam pomoći

Iako je istraživanje preliminarno, stručnjaci smatraju da bi njihova ideja mogla jednog dana da zaživi kao bitan deo kliničke prakse, a dotle je njihov sledeći korak da ustanove koji sojevi probiotika utiču na psihičke funkcije.