filteri close
Objavljeno: 06.09.2021. Image source: Foto: Pixabay/Couleur
300x600

Sve veći broj naučnih istraživanja sugeriše da orasi, bogati omega-3 masnim kiselinama, mogu nas zaštititi od srčanih oboljenja.

Tokom godina, brojne studije su istraživale da li konzumiranje oraha može smanjiti kardiovaskularne faktore rizika.

Na primer, analiza iz 2019. godine povezuje veću potrošnju oraha sa nižom učestalošću i mortalitetom od kardiovaskularnih bolesti, uključujući nižu učestalost i mortalitet od koronarne bolesti srca i nižu atrijalnu fibrilaciju.

Izuzetno ukusan i još zdraviji: Čudesna voćka orah!

Nova 2-godišnja studija je istraživala da li dodavanje oraha u svakodnevnu ishranu posebno utiče na nivo holesterola. Štaviše, studija se fokusira na starije osobe. 

U ovoj studiji, istraživanje pokazuje  da će redovno konzumiranje oraha smanjiti vaš LDL holesterol i poboljšati kvalitet LDL čestica, čineći ih manje aterogenim (manje skloni ulasku u arterijski zid i stvaranju ateroskleroze), a to će se dogoditi bez neželjenog debljanja uprkos visokom sadržaju masti (iako zdrave biljne masti) u orasima.

Snižen „loš“ holesterol

Ukupno je studiju završilo 636 učesnika starosti 63-79 godina. Od učesnika, 67% su bile žene. Učesnici su bili kognitivno zdravi i nisu imali značajna zdravstvena stanja.

Oko polovine učesnika je uzimalo lekove za visok krvni pritisak, što je tipično za ovu stariju populaciju. Od učesnika, 32% je uzimalo statine.

Istraživači su tražili od jedne grupe učesnika da ne jede orahe. Druga grupa je uključila pola šolje sirovih oraha u svoje dnevne obroke. Zdravstveni radnici su pratili učesnike, kontrolišući koliko dobro prate ovu ishranu i sve promene u težini, svakog drugog meseca.

Orah ne samo da diže libido, već i JAČA IMUNITET

Istraživači su testirali nivo holesterola učesnika i analizirali koncentraciju i veličinu lipoproteina spektroskopijom nuklearne magnetne rezonance.

Tokom studije, učesnici koji su konzumirali orahe smanjili su nivo LDL holesterola u proseku za 4,3 miligrama po decilitru (mg/dl), a ukupni holesterol u proseku za 8,5 mg/dl. Učesnici grupe oraha smanjili su broj ukupnih čestica LDL -a za 4,3%, a malih čestica LDL -a za 6,1%.

Među učesnicima koji su konzumirali orahe, promene LDL holesterola razlikovale su se prema polu. Kod muškaraca, LDL holesterol je pao za 7,9%. Kod žena je pao za 2,6%.