filteri close
Objavljeno: 03.05.2023. Image source: Pixabay/Lindsay Fox
300x600

Da li će ovo smanjiti broj zavisnika od nikotina, ili je u pitanju borba za tržište?

Australijska vlada najavila je pooštravanje zakona koji reguliše korišćenje elektronskih cigareta i potpunu zabranu ovog proizvoda.

Ovakva odluka doneta je zbog zabrinjavajućeg porasta korišćenja elektronskih cigareta među tinejdžerima u Australiji.

U cilju borbe protiv zavisnosti od nikotina, vlada će zabraniti sve vrste elektronskih cigareta sa voćnim ukusima i ograničiti nivo nikotina u proizvodima. Takođe, planira se zabrana uvoza elektronskih cigareta, što predstavlja najveći udar na ovu industriju u poslednjih deset godina.

Kritičari kažu da elektronske cigarete nisu duvanska industrija i da je ovo način da proizvođači duvana smanje sebi konkurenciju.

Ministar zdravlja Australije je izjavio da je "kompanija Big Tobacco plasirala još jedan proizvod koji izaziva zavisnost" i dodao da voćni ukusi na ovim proizvodima podstiču stvaranje nove generacije zavisnika od nikotina.

Novim pravilima, elektronske cigarete će se prodavati samo u apotekama, u pakovanjima "farmaceutskog tipa", što bi trebalo da ograniči pristup ovom proizvodu tinejdžerima. Studije su pokazale da dugoročna upotreba elektronskih cigareta može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i zavisnost.

Ova odluka australijske vlade izazvala je kontroverze u javnosti, dok neki smatraju da je ovo korak u pravom smeru za zaštitu zdravlja građana, drugi se pitaju da li će zabrana dovesti do porasta ilegalne trgovine elektronskim cigaretama.