filteri close
Objavljeno: 01.11.2021. Image source: Unsplash/Mufid Majnun
300x600

Šta su postkovid komplikacije koje mogu da ubiju i decu

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 19.952 osoba, od kojih je pozitivno 5.896 dok su, nažalost, 63 osobe preminule.

Na respiratorima je 290 pacijenata.

Podsetimo, juče je od ukupno 16.048 testiranih, njih 4.929 je bilo pozitivno, dok su nažalost 65 osobe preminule. Na respiratorima je bilo 281 pacijenata.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona najavljena je za ovu nedelju, ali za sada još nije precizirano kada će biti održana.

Za sada je sve izvesnija jedna mera, ona koja se tiče produženja jesenjeg školskog raspusta, a kada je reč o ostalim merama koje su predlagane i koje se tiču kovid propusnica, ograničavanja radnog vremena i broja ljudi na okupljanjima, pozicije medicinskog i političkog dela štaba su i dalje udaljene.

Celu zemlju je potresla vest o najmlađoj žrtvi korone - dečaku (13) iz Sombora, a više o tome i postkovid komplikacijama kod dece, što je tema koja je sve češća tema razgovora, govorila je dr Olivera Ostojić.

"Već duže vreme pričamo o postkovid sindromu, odnosno kod dece se to zove multisistemski inflamatorni sindrom koji se javlja i kod asimptomatskih ili blagih oblika korone posle četiri, šest ili osam nedelja od dijagnostikovane korona bolesti. Tu dođe do jednog potpunog razaranja više organa, pluća, srce, bubrezi, jetra stradaju i vrlo verovatno da je i taj dečak imao. Pošto znamo da je kovid bolest jedan od većih napada na koagulacioni sistem i krvne sudove, to je u sklopu tog multisistemskog inflamatornog sistema, tako da je vrlo verovatno da je taj dečak nažalost imao ovu vrstu komplikacije koja se javljala kod dece, ali ne tako često i nisu se ovako završavali", rekla je ona za TV Prva.