filteri close
Objavljeno: 08.05.2021. Image source: Pixabay/Candid_Shots
300x600

Situacija je stvarno sve bolja i posebno ohrabruje

Prema najnovijim informacijama, u poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 1.056 novozaraženih od 11.920 testiranih, a nažalost, preminulo je još 20 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 135 pacijenata.

Od početka epidemije u našoj zemlji registrovana su ukupno 699.574 slučaja korone, a 6.539 je preminulo.

Ukupno je testirano 3.919.856 uzoraka.

U javnosti se ponovo priča o "Konovom koeficijentu". Osim broja novozaraženih, broja ljudi na respiratorima i bolničkom lečenju, ova brojka je takođe važan parametar ozbiljnosti epidemije.

Pre godinu dana u ovo vreme glavna vest je bila popuštanje epidemioloških mera. Ono što je takođe obeležilo tadašnji period jeste čuveni "Konov koeficijent" koji je tada taman počeo da pada, a mi smo se poradovali da ćemo nastaviti život tamo gde smo i stali pre 6. marta.

Sa sličnom situacijom se susrećemo i ove godine, jer je ovaj koeficijent ponovo u padu, s tim da sada stvarno ima nade da smo u prelomnom trenutku za pandemiju!

Konov koeficijent uveden je u terminologiju tokom proleća minule godine kada je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon objašnjavao da je procenat između broja testiranih i pozitivnih važan pokazatelj ekspanzije epidemije.

Za četvrtak, 6. maj, procenat zaraženih u odnosu na testirane iznosio je 10,61 odsto što je najniži Konov koeficijent za prethodnih desetak dana kada se ovaj parametar kretao od 14 do 19 odsto. Prošle godine, 8. maja, ovaj koeficijent je iznosio tačno - 6,11.

Podsetimo, u tom periodu, dr Kon je napominjao da će se restriktivne mere ukidati u odnosu na ovaj koeficijent, a kao idealna brojka kojoj bi trebalo da težimo jeste oko pet odsto. Ipak, on je tada otkrio i da će pandemija zvanično biti pobeđena tek kada dođemo da 0,5 odsto.

"Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje", rekao je dr Predrag Kon u trenutku kada smo mislili da je prvi talas korone prošao.

Iako u ovom trenutku deluje da smo svetlosnim godinama udaljeni od ovog cilja, ne treba da se osećamo obeshrabreno. O tome koliko ovakav rezultat ohrabruje najbolje govori i podatak da je Konov koeficijent u danu kada smo imali najviše zaraženih od početka epidemije 1. decembra iznosio čak – 35,02 odsto. Tog dana u Srbiji je zabeleženo 7.999 novozaraženih, a testirano je skoro 23.000 ljudi.

Podatak koji takođe ohrabruje da situacija ide na bolje jeste i drastičan pad broja zaraženih u prestonici gde se brojke već danima drže "debelo" ispod 500. Dobra vest je i da je Beograd jedini grad u Srbiji u kome je broj zaraženih trocifren. Isto tako, u prestonici je i najveći broj vakcinisanih, skoro 50 odsto.