filteri close
Objavljeno: 18.06.2023. Image source: Pixabay/mika mamy
300x600

Evo kako se zaštititi i prepoznati bolest

U senci neprestane kiše i loših vremenskih uslova, borba sa komarcima postaje izazov, dok strah od Zapadnog Nila raste. Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, dr Slavica Maris, razotkrila je kako prepoznati simptome i kako se najbolje zaštititi od njihovih ugriza.

Komarci haraju Srbijom. Nezgodno vreme podstaklo je njihov raniji dolazak ove godine - i to ne samo kod nas, već i širom Evrope. Komarci su više od pukih napasti; oni su potencijalni prenosioci raznih virusa. Kako da se odbranimo, da li je svaki ugriz rizičan i da li nam preti groznica Zapadnog Nila, saznali smo od dr Slavice Maris.

"Kišne periode komarci koriste da se razmnože, jer im je za polaganje jaja neophodna ustajala voda. To otežava stalnu borbu protiv njih. Nakon dva dana suše, ponovno je pala kiša. Ovo zaista doprinosi povećanju njihovog broja, a samim tim i riziku od infekcija", objasnila je dr Maris tokom gostovanja na K1 televiziji, upozoravajući da i domaći komarci mogu da budu prenosioci bolesti.

"Postoji više vrsta komaraca. Konkretno, za groznicu Zapadnog Nila prenosioci su uglavnom komarci vrste Culex pipiens, ali to mogu biti i svi drugi, uključujući i domaće komarce. Ne možemo vizualno da odredimo da li je komarac zaražen ili ne. Svaki ugriz komarca ne znači automatski i infekciju, jer ove sezone nismo potvrdili prisustvo virusa kod komaraca. Nadzor se sprovodi od početka proleća do novembra", pojasnila je dr Maris.

SIMPTOMI ZAPADNOG NILA

"Inkubacija virusa može da varira, od tri do 14 dana. U 80% slučajeva osobe koje su inficirane ne pokazuju simptome. Te osobe nisu ni svesne da su inficirane. Oko 20% inficiranih iskuse blaže simptome bolesti, poput simptoma gripa - povišena telesna temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje, slabost, a mogu se pojaviti i otečeni limfni čvorovi", iznela je doktorka Maris, dodajući:

"Bolest traje par dana, u retkim slučajevima nekoliko nedelja, ali kod manje od jedan posto inficiranih može se pojaviti teža forma bolesti. Postoje i drugi simptomi poput ukočenog vrata, dezorijentacije, promena svesti, apatije, paralize. Teže forme bolesti zahtevaju hospitalizaciju i oporavak je teži", rekla je doktorka.

NAJBOLJA ZAŠTITA

"Treba da obratimo pažnju na ono što nosimo. Preporučuju se duge pantalone i dugi rukavi, a ukoliko to nije moguće, obavezno je korišćenje preparata koji sprečavaju ujede insekata. Možemo smanjiti broj komaraca u našem okruženju. Savetuje se da svake nedelje ispraznimo sve posude u kojima se može zadržati ustajala voda", preporučila je dr Slavica Maris.