filteri close
Objavljeno: 13.04.2024. Image source: Pexels/Pixabay/Medik
300x600

Ne treba ih ignorisati

Rak predstavlja stanje gde abnormalne ćelije počinju da se množe bez kontrole i invadiraju susedne tkiva i organe. 

Različitih je tipova, sa preko 200 kategorija koje mogu da imaju uticaj na razne delove ljudskog tela, zavisno od mesta gde počnu da se razmnožavaju. 

Karcinom debelog creva zauzima treće mesto po učestalosti na globalnom nivou, sa zastupljenošću od oko 10 procenata svih slučajeva raka, a godišnje je odgovoran za skoro 16.000 smrtnih ishoda.

Prvi pacijenti primili eksperimentalnu terapiju protiv kancera

Zbog toga je ključno biti informisan o upozoravajućim signalima koji bi mogli da nas dovedu do ranog otkrivanja bolesti. U tom duhu, kolorektalni hirurg dr Džejms Kinros izdvojio je neke od kritičnih simptoma raka debelog creva.

Prisustvo krvi u stolici

Ukoliko uočimo krv u izmetu, a ne patimo od hemoroida, to bi moglo ukazivati na problem.

"Vaš doktor će verovatno zatražiti uzorak vašeg izmeta da bi primenio fekalni imunohemijski test (FIT) koji otkriva prikrivenu krv. Ovo pomaže u odlučivanju da li je dalje ispitivanje zbog mogućeg raka debelog creva ili nekog drugog stanja potrebno," objasnio je dr Kinros.

Bolovi u predelu stomaka

Ukoliko doživljavamo stalne bolove u abdomenu, grčeve ili nelagodnost, a to prati i osećaj nadutosti, mogući su pokazatelji karcinoma debelog creva.

"Ali, mnogi drugi uzroci mogu izazvati bol u abdomenu, stoga su potrebni detaljni medicinski pregledi kako bi se postavila prava dijagnoza," ističe hirurg.

Gubitak težine bez objašnjenja

Dr Kinros upozorava: "Nenamerni gubitak kilograma, bez promena u dijeti ili fizičkoj aktivnosti, može ukazivati na razne zdravstvene probleme, uključujući i rak debelog creva."

Bol u predelu stomaka ili osetljive kvržice

Pojedinci koji boluju od raka debelog creva mogu osetiti bol ili napipati kvržice na stomaku ili u rektumu.

Naučnici veruju da su našli novi način da leče najfatalniji oblik raka dojke!

"Iako je često reč o neškodljivim simptomima, moguće je da ukazuju na početno razvijanje kancerogenog tumora. S tim u vidu, trebalo bi se obratiti doktoru opšte prakse radi provere eventualnog povećanja kvržica," zaključuje dr Kinros.