filteri close
Objavljeno: 13.02.2024. Image source: Medik AI
300x600

Lek je oralni i udara samo ćelije raka, a ne zdrave

Naučnici u Australiji veruju da su otkrili bolji način lečenja najsmrtonosnijeg i najagresivnijeg oblika raka dojke. 

Za razliku od hemoterapije, novi pristup lečenju uništava i usporava rast samo kancerogenih ćelija unutar tkiva dojke, ne utičući na normalne, zdrave ćelije.

Ovaj oralni lek takođe cilja metastatske lezije koje su se proširile na druge delove tela i pokazuju otpornost na hemoterapiju. Trostruko-negativni rak dojke čini do 15 posto svih karcinoma dojke i poznat je po tome što brzo raste i širi se, čak i među mladim pacijentima.

Do sada nisu postojali ciljani lekovi za borbu protiv ovog oblika raka, ostavljajući pacijente sa samo nekoliko opštih opcija: intenzivna hemoterapija ili najsavremenija imunoterapija. Čak i tada, šanse za ponovnu pojavu unutar pet godina su visoke.

Prvi pacijenti primili eksperimentalnu terapiju protiv kancera

Ako se rak proširi na udaljene lokacije van lokalizovanog tkiva dojke, petogodišnja stopa preživljavanja može pasti sa 91 posto na 12 posto. Očajnički su potrebni novi oblici lečenja kako bi se spasili životi.

"Teresa Hiki sa Univerziteta u Adelejdu, ekspert za rak dojke koja je vodila eksperimente sa novim oralnim lekom, kaže: "Ovo je uzbudljiv razvoj u borbi protiv trostruko-negativnog raka dojke. Rezultati ove studije pokazuju da bi ovaj lek mogao biti ključ za poboljšanje stope preživljavanja."

Lek u pitanju se zove CDDD11-8 i prvobitno je razvijen za lečenje akutne mijeloidne leukemije (AML), koja raste u koštanoj srži i teško je ciljati. Kancerogene ćelije preživljavaju, rastu i šire se povećavajući proizvodnju proteina, posebno preko puta zvanog ciklin-zavisna kinaza 9 (CDK9).

Promena raspoloženja je nekad glavni simptom opake bolesti!

Do sada, Američka agencija za hranu i lekove nije odobrila nijedan lek koji inhibira CDK9, iako je jedna verzija pokazala početne kliničke koristi. U 2022. godini, istraživači sa Univerziteta Južne Australije razvili su CDDD11-8 kako bi selektivno inhibirali CDK9. Kada je testiran na životinjskim modelima, oralni lek je pokrenuo "robustno inhibiranje rasta tumora" koje je "prevedeno u poboljšano preživljavanje životinja" sa leukemijom.

Sada, taj isti lek pokazuje obećanje u lečenju trostruko-negativnih rakova dojke. "Još uvek su rani dani, ali na osnovu ovih početnih dokaza, verujemo da inhibicija ovog proteina može dovesti do lečenja trostruko-negativnog raka dojke i da se ovaj novi lek treba dalje razvijati," kaže Hiki.

Ona i njen tim na Univerzitetu u Adelejdu misle da ciljanje CDK9 može raditi i za druge agresivne rakove koji su "zavisni od transkripcije". Transkripcija je kopiranje genetskih uputstava u RNA molekule, koje zatim pomažu u kontroli proizvodnje proteina. Kod kancerogenih ćelija, transkripcija je često "van kontrole" u poređenju sa zdravim ćelijama. To pomaže bolesti da brzo raste i širi se, dovodeći do gorih ishoda za pacijente.

Nova nada u borbi protiv raka dojke - počelo testiranje leka koji prepolovljuje rizik

Trostruko-negativni rak dojke je rak sa posebno visokim obiljem faktora transkripcije, pa koji bi naučnici trebali pokušati da ugase? Put CDK9 bi mogao biti koristan cilj jer se čini da na njega normalne, zdrave ćelije ne oslanjaju skoro koliko se oslanjaju agresivne kancerogene ćelije za preživljavanje.

Hiki i njeni kolege misle da bi CDDD11-8 sada trebalo klinički evaluirati za najagresivniji tip raka dojke. U početnim eksperimentima, kada je ovaj novi lek davan ćelijskim modelima trostruko-negativnog raka dojke, istraživači su primetili smanjenje rasta raka i povećanje smrti kancerogenih ćelija sa različitim stepenima uspeha u zavisnosti od doze.

Lek je takođe pokazao dobre stvari u živim modelima miševa sa rakom dojke. Miševi tretirani oralnim lekom pokazali su smanjene tumore i smanjenu ekspresiju proteina bez štetnih efekata na vitalne organe.

Sve više mladih oboljeva od raka debelog creva

CDDD11-8 čak ima i mogućnost da deluje na ljude. Testirajući njegove efekte na tkivo raka dojke dobijen od pacijenata i trodimenzionalne organoide, tim je našao ohrabrujuće znake uspeha bez toksičnih sporednih efekata na zdrave ćelije.

To je verovatno zato što zdrave ćelije nisu toliko zavisne od aktivnosti CDK9 kao neke kancerogene ćelije, objašnjavaju autori.

"Dok ovaj lek pokazuje obećanje kao potencijalni tretman za trostruko-negativni rak dojke, potreban je dalji razvoj pre nego što može napredovati do ljudskih ispitivanja," zaključuje Hiki.

"Nadam se da će se to dogoditi u narednih pet godina, ako ne i pre."