filteri close
Objavljeno: 23.08.2023. Image source: Pexels
300x600

Obično mislimo da je danas najopasniji onaj suprotni način, ali studija to ne pokazuje

Roditeljstvo je teško i ne postoji pravi način vaspitavanja dece. Ono što odgovara jednoj majci, jednom ocu ili jednom detetu, neće nužno biti prihvatljivo za neku drugu porodicu.

Međutim, nedavna studija objavljena u časopisu Medical Journal Epidemiology and Psychiatric Sciences sugeriše da jedan određeni stil roditeljstva može vašu decu izložiti većem riziku od problema sa mentalnim zdravljem.

Utvrđeno je da stilovi koji uključuju strogo disciplinovanje i preterano kontrolisanje, a koji se nazivaju neprijateljskim ili agresivnim roditeljstvom, gotovo udvostručuju rizik od razvoja simptoma mentalnih problema kod dece, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kako prepoznati da roditelj ne ume da se nosi sa emocijama deteta?

Studija je pratila 7.500 dece u uzrastu od 9 meseci do njihove 9. godine. Deca koja su bila izložena neprijateljskom roditeljstvu u uzrastu od 3 godine imala su 1,5 puta veću verovatnoću da će biti pod visokim rizikom od razvoja problema koji se tiču mentalnog zdravlja u uzrastu od 9 godina.

Deca iz bogatijih sredina imala su manju verovatnoću da će pokazivati simptome mentalnih problema, dok su deca sa jednim roditeljom bila izložena većem riziku od problema. Takođe, devojčice su češće bile u visokorizičnoj grupi.

Šta je neprijateljsko roditeljstvo?

Neprijateljsko roditeljstvo je agresivan stil roditeljstva, bilo fizički ili verbalno. Roditelji ga često slede zbog neznanja, iskustva, stresa ili očaja, verovatno zbog vlastite situacije.

Ovakav tip roditeljstva mogao bi se nazvati i autoritarnim roditeljstvom. Ukratko, roditelj ima svoj pristup i dete ne može s njim da razgovara, a greške često dovode do kazne. Deca koja su tako vaspitavana imaju veći nivo agresije i mogu se pobuniti protiv autoriteta kako odrastaju.

Kako roditeljske svađe utiču na decu?

Iako se kod nas čini da je ovo "zastareo" način vaspitavanja i da deci više preti "helikopter" roditeljstvo, ono kada su deca preterano zaštićena i ugađa im se u svemu, treba znati da ono i dalje postoji. A nijedan od ta dva ekstrema nikako nije dobar.

A gde je zlatna sredina? Eh, da postoji formula…

Roditeljstvo je stalan posao, stalna briga, ulaganje truda i vremena i zajednički poduhvat oba roditelja, ali i cele porodice i okoline deteta.