filteri close
Objavljeno: 07.03.2023. Image source: Foto: Pexels/RODNAE Productions
300x600

Ne postoji odnos lišen sukoba i neslaganja, i sva deca vide svoje roditelje da se svađaju u jednom ili drugom trenutku. 

Kada se roditelji mirno i pozitivno odnose jedni prema drugima čak i tokom nesuglasica, zajedno rešavaju problem i pokažu deci kroz svoju interakciju da je konflikt rešen, onda to može biti od koristi i deci. To im može pomoći u njihovom budućem rešavanju sukoba, da usvoje tehnike njegovog prevazilaženja koje mogu primeniti na sopstvene odnose u budućnosti.

Roditeljske svađe su štetne za decu kada su česte a roditelji neprijateljski nastrojeni jedno prema drugom, uključujući verbalne uvrede i povišene glasove a naročito ako roditelji postanu i fizički agresivni jedno prema drugome, kada međusobno ne komuniciraju, kao i kada se čini da sukob ugrožava opstanak porodice. 

Kako deca reaguju na roditeljske svađe?

Od ranog uzrasta, čak od šest meseci, deca pokazuju uznemirenost kada se njihovi roditelji svađaju. Njihove reakcije mogu uključivati strah, ljutnju, anksioznost i tugu, a oni su u većem riziku od raznih zdravstvenih problema, poremećaja sna i poteškoća u fokusiranju i učenju. Oni mogu da ispoljavaju svoje probleme u obliku agresije, neprijateljstva, antisocijalnog i neusaglašenog ponašanja, delikvencije i vandalizma, ili da zapadnu u depresiju, anksioznost, povlačenje i disforiju.

Postporođajna depresija je jako ozbiljna - prepoznajte simptome na vreme

Pored toga, veća je verovatnoća da će deca iz porodica gde su sukobi česti i burni sama ulaziti u lošije međuljudske odnose, imaće smanjenu sposobnosti rešavanja problema i društvenu kompetenciju. Ti problemi mogu negativno uticati na njihove partnerske odnose u ljubavnim vezama tokom adolescencije, pa i u odrasloj dobi, jer sukobi dovode do toga da deca negativnije doživljavaju sebe i svoje okruženje, imaju negativnije slike ili unutrašnje predstave o porodičnim odnosima. Tako loš odnos jednog para (roditelja) može proizvesti druge negativne odnose i u narednoj generaciji (u koje ulaze njihova deca).

Zašto roditeljski sukob proizvodi ove posledice?

Konflikt između roditelja šteti deci delimično zbog efekta prelivanja: roditelji u vezama sa čestim konfliktoma obično više kritikuju, agresivnije se ponašaju, prete, viču i udaraju. Odnosi sa velikim brojem sukoba takođe mogu proizvesti opušteno i nedosledno roditeljstvo: roditelje koji jednostavno ne obraćaju mnogo pažnje na svoju decu. 

Šta je DISFORIJA – vrste disforije i kako se leči

U nameri da razumeju sukob svojih roditelja, deca mogu imati osećaj da su ona kriva ili da pronađu štetne načine da se nose sa tim konfliktom. Pored ovih negativnih emocija, deca doživljavaju i fiziološke reakcije povezane sa stresom koje mogu štetiti razvoju njihovog mozga.

Zašto posledice roditeljskih svađa utiču na neku decu drugačije od druge?

Veliki broj varijabli oblikuje uticaj roditeljskog sukoba na dete: 

• uzrast, pol i temperament deteta; 
• detetove strategije suočavanja sa problemom; 
• i fiziološka reakcija deteta na stres. 

Porodične karakteristike su takođe važne: odnosi između braće i sestara, vezanost za roditelje, mentalno zdravlje roditelja i upotreba supstanci, i socioekonomski pritisak, sve utiču na to kako deca reaguju na konflikt.