filteri close
Objavljeno: 27.04.2023. Image source: Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
300x600

Nije potrebno mnogo da bi se izazvalo krvarenje iz nosa. 

Često nije potrebno više od virusne prehlade ili manje iritacije da bi se pokrenulo krvarenje iz nosa. Obično zahvata samo jednu nozdrvu, i može nastati kao rezultat kijanja, izlaganja previše suvom ili hladnom vazduhu, suviše jakog izduvavanja nosa ili previše prskanja nazalnog dekongestiva. 

U drugim slučajevima, krvarenje iz nosa može imati ozbiljniji uzrok, kao što je povreda, ušmrkavanje zabranjenih droga ili rezultat operacije sinusa ili hipofize. Deca su često podložnija krvarenju iz nosa nego odrasli, jer se krvni sudovi u njihovim nazalnim prolazima nalaze bliže površini membrane, što ih čini sklonijim ozleđivanju.

Međutim, to ne znači da su odrasli imuni na krvarenje iz nosa. Osim bolesti ili hladnog zimskog vazduha, postoje i neki drugi manje poznati faktori koji mogu povećati rizik od krvarenja iz nosa – uključujući napitke sa kofeinom.

Uloga kofeina u krvarenju iz nosa

Kako se ispostavilo, čaj, kafa, gazirana pića, energetska pića i bilo koja druga pića bogata kofeinom mogu potencijalno da doprinesu krvarenju iz nosa. Razlog je taj što kofein može imati dehidrirajući efekat na telo. Kao diuretik, kofein podstiče bubrege da povećaju izlučivanje urina, uzrokujući da telo gubi više tečnosti. Dehidracijom tela, konzumacija ovih napitaka može učiniti osobu sklonijom krvarenju iz nosa.

Međutim, neki stručnjaci tvrde da bi unos kofeina kod neke osobe morao biti znatno visok da bi bio izložen riziku od dehidracije. Govorimo o više od 500 miligrama dnevno - što znači otprilike 5 šoljica kafe. Svako ko redovno konzumira kafu ili čaj sa kofeinom će razviti toleranciju, a obična šoljica kafe nema stvarnog značajnog uticaja na ukupni status hidratacije tela. Umesto toga, stručnjaci ističu da, pored kofeina, kofeinska pića takođe obezbeđuju telu tečnost, čime se nadoknađuje njihov diuretički efekat. Međutim, energetska pića sa kofeinom posebno povećavaju rizik od dehidracije, što može povećati rizik od krvarenja iz nosa.

Sprečite krvarenje iz nosa održavajući nazalne prolaze vlažnim

Osoba koja ima krvarenje iz nosa, treba da sedne i diše na usta. Nemojte ležati ili naginjati glavu unazad, jer to može dovesti do curenja krvi u grlo. Palcem i kažiprstom čvrsto držite nozdrve da zaustavite krvarenje. Ovo može potrajati od pet do 10 minuta. Upotreba hladnog obloga, kao što je paket leda, takođe može pomoći u usporavanju krvarenja. Ako vam nos nastavi da krvari nakon 15 do 20 minuta pritiska, potražite hitnu medicinsku pomoć.

Da biste sprečili isušivanje nosnih šupljina, udišite paru iz toplog tuša ili slavine više puta dnevno. Slično tome, pokušajte da koristite fiziološke kapi za nos ili vazelinsku mast u nos između dva do četiri puta dnevno. Pokretanje ovlaživača takođe može pomoći da vazduh u vašem domu ostane vlažan. Na kraju, ako napici sa kofeinom mogu potencijalno igrati ulogu u krvarenju iz nosa dehidriranjem tela, onda je protivotrov hidratacija. Obavezno pijte puno pića bez kofeina, posebno vode. Urin koji je tamno žute boje znači da trebalo da koristite više tečnosti.

Zašto dolazi do KRVARANJE IZ NOSA i kako da ga zaustavite