filteri close
Objavljeno: 30.11.2023. Image source: Foto: Pixabay/Myriams-Fotos
300x600

Da li je dobro jesti šargarepu, da li ekrani kvare oči, da li sočiva pogoršavaju kratkovidost...

Mit : Ako ne koristite odgovarajuće naočare, oštetićete svoj vid.

Činjenica: Korektivne naočare ili kontaktna sočiva su potrebni za poboljšanje vida, ali neće dodatno oštetiti vaš vid. Neka deca imaju probleme sa vidom koji se mogu ispraviti, stoga je važno da nose naočare. Međutim, problemi sa vidom koji su uzrokovani genetikom ili fizičkim povredama neće nestati, čak ni uz upotrebu naočara.

Mit: Čitanje uz slabo osvetljenje može oštetiti vid.

Činjenica: Čitanje pri slabom svetlu može izazvati pojačano naprezanje očiju, ali neće naškoditi vidu trajno.

Mit: Predugo gledanje televizije ili sedenje blizu ekrana može oštetiti vid.

Činjenica: Nema dokaza koji bi sugerisali da predugo gledanje televizije ili sedenje preblizu može oštetiti vid. Mala deca često sede blizu ekrana, jer imaju veću sposobnost fokusiranja na predmete iz blizine, za razliku od odraslih. Kako deca odrastaju te navike se obično menjaju, a ukoliko se ne promene, to može biti znak miopije (kratkovidosti). U cilju otkrivanja mogućih problema, deca bi trebalo da imaju redovne preglede očiju.

Mit: Jedenje šargarepe će poboljšati vid.

Činjenica: Tačno je da je šargarepa, kao i mnogo drugo povrće, bogata vitaminom A, koji je neopodan za dobar vid. Izbalansirana ishrana, sa ili bez šargarepe, obezbeđuje sve hranljive materije koje su telu potrebne. Zapravo, previše vitamina A, D ili E može biti štetno.

Mit: Predugo čitanje sitnih slova će oštetiti vid.

Činjenica: Ovo je jedan od najrasprostranjenijih mitova o vidu. Mnogi su zabrinuti da ne bi trebalo da čitaju previše, jer to može uticati na zdravlje očiju. Iako opsežno i produženo čitanje može izazvati naprezanje očiju, nema dokaza koji bi ukazivali da to može oštetiti vid.

Mit: Nošenje kontaktnih sočiva pogoršava kratkovidost.

Činjenica: Nošenje kontaktnih sočiva neće trajno ispraviti kratkovidost, ali se može očekivati poboljšanje vida. Kontaktna sočiva ne mogu sprečiti pogoršanje kratkovidosti koje se može javiti tokom vremena, jer se najčešće radi o naslednom stanju.

Mit: Katarakta se može ukloniti laserom.

Činjenica: Katarakta je zamagljeno sočivo oka i korišćenje lasera ne može rešiti problem. To je moguće samo hirurškim putem. Međutim, nakon operacije, može se desiti da sočivo ostane zamućeno, što može uzrokovati zamaglen vid. Tada je moguća upotreba lasera za poboljšanje vida, ali ove dve procedure ne treba mešati.

Mit:Pregled očiju kod lekara je neophodan samo ako postoji problem sa vidom.

Činjenica: Svako treba da odlazi na redovne kontrolne preglede očiju najmanje jednom godišnje, odnosno češće u dogovoru sa lekarom.

Više od 90% problema sa vidom može se sprečiti pravilnom prevencijom i zdravim stilom života. Redovni kontrolni pregledi jednom godišnje su najvažniji za očuvanje zdravlja očiju.

Više o ovoj temi na platformi tvojpogled.rs



IZVOR: https://preventblindness.org/wp-content/uploads/2011/04/FS20_CommonEyeMyths_0.pdf

M-RS-00002311