filteri close
Objavljeno: 21.10.2024. Image source: Medik
300x600

Odgovore na pitanja je dala naš saradnik/kozmetičar Ilinka Roganović.

Koji tip kože imam i kako da je pravilno negujem?

Kako bih tačno odredila vaš tip kože, moram da je pogledam izbliza, ali generalno, masna koža se prepoznaje po sjaju i proširenim porama, suva koža može biti zategnuta i perutava, dok kombinovana koža ima masne zone (obično T-zona) i suve delove. Osetljiva koža često reaguje na proizvode ili promene u okolini. Važno je koristiti proizvode namenjene baš za vaš tip kože kako biste je održali zdravom i uravnoteženom.

Koji su proizvodi najbolji za moju kožu?

To zavisi od vaših specifičnih potreba. Ako imate suvu kožu, preporučila bih hidratantne kreme sa hijaluronskom kiselinom. Ako imate masnu kožu, gelovi i lagani serumi bez ulja su bolji izbor. Važno je koristiti blagi čistač, hidratantnu kremu i SPF kao osnovu svakodnevne rutine.

Kako da se rešim akni, mitesera ili ožiljaka?

Kod akni i mitesera, redovno čišćenje i piling pomažu, a tretmani sa salicilnom kiselinom ili benzoil peroksidom mogu biti korisni. Ožiljci mogu zahtevati intenzivniji tretman poput hemijskih pilinga, mikrodermoabrazije ili laserske terapije. Redovna nega i proizvodi sa retinolom mogu takođe pomoći u smanjenju ožiljaka.

Šta je higijenski tretman lica i koliko ga godišnje puta treba uraditi?

Kako da smanjim vidljivost bora?

Proizvodi sa retinolom, vitaminom C i peptidima su odlični za stimulaciju kolagena i smanjenje bora. Redovni tretmani poput mikrodermoabrazije, hemijskih pilinga ili mikroiglica mogu pomoći u podmlađivanju kože. Ne zaboravite da koristite SPF svakodnevno, jer sunčevi zraci ubrzavaju pojavu bora.

Koliko često treba da radim tretmane lica?

Preporučujem tretman lica jednom mesečno, jer se koža obnavlja otprilike svakih 28 dana. Ako imate specifične probleme poput akni ili hiperpigmentacije, možda će biti potrebno više tretmana u kraćim intervalima.

Da li su hemijski pilinzi bezbedni za mene?

Hemijski pilinzi su generalno bezbedni ako se rade pravilno i od strane profesionalca. Postoji nekoliko vrsta pilinga različite jačine, tako da je važno odabrati pravi u zavisnosti od vašeg tipa kože i problema koji želite da rešite. Uvek radimo test na manjoj površini kože pre nego što započnemo tretman.


Uz KUPON MEDIK ostvarite 20% popusta na higijenski tretman lica u salonu beautybloomilinka

Kako da se rešim tamnih podočnjaka ili fleka?

Tamni podočnjaci mogu biti uzrokovani genetikom, umorom ili hiperpigmentacijom. Kreme sa kofeinom, vitaminom C i peptidima mogu pomoći. Za fleke, proizvodi sa niacinamidom ili tretmani poput hemijskog pilinga ili lasera mogu značajno smanjiti hiperpigmentaciju.

Da li mogu koristiti više proizvoda istovremeno?

Da, ali važno je znati koje sastojke kombinujete. Na primer, retinol i kiseline mogu iritirati kožu ako se koriste zajedno. Uvek počnite sa blagim proizvodima i uvodite nove postepeno. Takođe, ne zaboravite da koristite hidratantnu kremu i SPF kada koristite aktivne sastojke poput retinola ili vitamina C.

Koji tretman preporučujete za osvežavanje kože pre posebnog događaja?

Hidratantni tretmani lica sa hijaluronskom kiselinom, blagi piling ili mikrodermoabrazija mogu učiniti da vaša koža izgleda osveženo i blistavo pre važnog događaja. Takođe, tretmani sa LED svetlom mogu smiriti kožu i dati joj prirodni sjaj.

Kako da zaštitim kožu od sunca?

Koristite SPF sa zaštitnim faktorom od najmanje 30 svakodnevno, čak i tokom zime ili kada je oblačno. Birajte proizvode širokog spektra koji štite od UVA i UVB zraka. Nanosite ga svaka dva sata ako ste napolju i posle plivanja ili znojenja.

Uz KUPON MEDIK ostvarite 20% popusta na higijenski tretman lica u salonu beautybloomilinka