filteri close
Objavljeno: 26.01.2024. Image source: Pixabay
300x600

Lekari upozoravaju da se moraju konzumirati na pravi način

Nedavno je došlo do povećanja popularnosti jedne namirnice među osobama koje su zainteresovane za zdravu ishranu, ali stručnjaci ukazuju na čestu grešku koja se pravi prilikom njenog konzumiranja.

Čia semenke, poznate kao takozvana "superhrana" bogata antioksidansima, korisne su za poboljšanje varenja i olakšavanje problema sa zatvorom. 

Međutim, ukoliko se unose bez dodatka tečnosti, mogu stvoriti tvrdu masu u digestivnom sistemu, što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Najbolja hrana za jačanje zdravlja muškaraca

Popularnost čia semenki raste, a mnogi ih koriste kao pomoć u dijetama, što potvrđuju i brojni viralni video snimci.

Gastroenterolog dr Vendi Lebret upozorava:

"Čia semenke mogu upiti do 27 puta više tečnosti od svoje težine. Ako ih konzumirate suve, može doći do problema sa probavom i moraćete potražiti lekarsku pomoć."

Dr Lebret u jednom od snimaka pokazuje kako čia semenke koje se nisu natopile mogu zaglaviti u jednjaku, delu koji spaja usta i želudac.

Kako bi se izbegle ovakve situacije, dr Lebret preporučuje obilno pijenje vode prilikom konzumacije čia semenki i naglašava važnost njihovog prethodnog natapanja, kako bi se sprečilo stvaranje guste mase u probavnom traktu.

Osim toga, dr Lebret se poziva na izveštaj iz 2014. godine, objavljen u "American Journal of Gastroenterology", koji detaljno opisuje slučaj pacijenta sa zaglavljenim čia semenkama u jednjaku.

10 grešaka koje činimo kad držimo dijetu i kako da ih izbegnemo

Pacijent, muškarac star 39 godina koji je patio od astme zatražio je lekarsku pomoć u Severnoj Karolini nakon što je imao problema sa gutanjem. On je lekarima rekao da je 12 sati ranije progutao suve čia semenke, a testovi su pokazali da mu je jednjak bio blokiran "gelom hidriranih čia semenki".

Kako bi se rešio problem, pacijentu je bila potrebna endoskopija da se semenke pomere u stomak.

Neprepoznata blokada jednjaka može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su otežano gutanje, nemogućnost konzumacije hrane, respiratorni problemi, pa čak i pucanje jednjaka.

Autori izveštaja naglašavaju:

"Pacijenti nikako ne bi trebalo da konzumiraju suve čia semenke. One mogu upiti vodu višestruko veću od svoje težine, proširiti se i zaglaviti u jednjaku, posebno ako već postoje problemi sa gutanjem."

Ističe se i da su čia semenke bezbedne kada se koriste pravilno, uz preporuku da se uvek mešaju sa dovoljno tečnosti pre konzumacije, kako bi se omogućilo njihovo širenje.