filteri close
Objavljeno: 18.01.2024. Image source: Medik AI
300x600

Koja hrana je najbolja za muškarce?

Nemasno crveno meso

Ako volite biftek i krompir, imate sreće.  Nemasni komadi govedine i svinjetine su prepuni proteina i imaju samo malo više masti od pilećih prsa. Crveno meso je, takođe, dobar izvor leucina, aminokiseline koja pomaže u izgradnji mišića.

Čokolada

Čokolada može poboljšati protok krvi ako jedete pravu vrstu. Flavanoli u tamnoj čokoladi mogu smanjiti nivo lošeg holesterola, poboljšati cirkulaciju i održati krvni pritisak pod kontrolom. Muškarci sa slabim protokom krvi češće imaju probleme s erekcijom, tako da hrana za srce može zaštititi i vaš seksualni život. U umerenoj količini čokolada je odlična hrana.

Školjke

Školjke i druge vrste morskih plodova bogate su cinkom, koji je kritično važan za srce, mišiće i reproduktivni sistem. Nivo cinka ispod normalnog je povezan sa lošim kvalitetom sperme i muškom neplodnošću. Ne volite morske plodove? Govedina, ćuretina, piletina, orasi, takođe, nude dovoljnu dozu cinka.

Hrana koju je najbolje jesti pre seksa

Avokado

Naravno, ovo kremasto voće ima puno masti, ali je dobrih. Mononezasićene masti u avokadu imaju jedan-dva udarac protiv holesterola.  Trik je da koristite "mono" masti umesto zasićenih ili trans masti. I ne jedite više od 25% -35% svih kalorija iz masti. Maslinovo ulje i orasi, takođe, izvor su dobrih masti.

Masna Riba

Masne ribe kao što su losos, haringa, sardine i su još jedan odličan izvor zdravih masti. Imaju poseban tip poznat kao omega-3 masne kiseline. 

Đumbir 

U zdravstvenom smislu, đumbir može pomoći u smirivanju upale u telu. Redovno jedenje đumbira može pomoći u smanjenju bolova usled povreda mišića povezanih sa vežbanjem.

Mleko i jogurt

Surutka u mleku i jogurtu je još jedan izvor leucina, aminokiseline za izgradnju mišića. Jogurt utiče na poboljšanje metabolizma.

Pistaći

Orašasti plodovi obezbeđuju proteine, vlakna i cink, dok zadovoljavaju vašu potrebu za hrskavom, slanom užinom. Pistaći se izdvajaju - imaju više biljnih sterola koji mogu poboljšati nivo holesterola. 

Banane

Banana se slavi zbog bogatstva kalijuma - i to sa dobrim razlogom. Kalijum je ključan za kontrakcije mišića i zdravlje kostiju. Takođe, pomaže krvni pritisak. Dobijanje dovoljno kalijuma može biti jednako važno kao i unos manje natrijuma kada je u pitanju snižavanje krvnog pritiska.

Hrana koja pomaže u borbi protiv upala u organizmu

Soja

Hrana koja nudi najbolju zaštitu od raka prostate je soja. (To je nalaz iz studije u 40 zemalja). Tofu, miso supa i sojino mleko su ukusni načini da jedete više soje. U azijskim zemljama ljudi jedu do 90 puta više hrane od soje nego Amerikanci i Evropljani. A rak prostate je daleko ređi u tim zemljama.

Narandžasto povrće

Narandžasto povrće je odličan izvor beta-karotena, luteina i vitamina C. Ovi hranljivi sastojci mogu smanjiti vaše šanse za razvoj uvećane prostate, prema velikoj studiji. Dobar izbor uključuje crvene paprike, šargarepe, bundeve i slatki krompir.

Jaja

Jaja obezbeđuju lutein, proteine i gvožđe, ali morate pojesti celo jaje. Jedno žumance, sa 185 mg holesterola, uklapa se u dnevni limit za zdrave ljude.  Ako imate visok holesterol, pitajte svog lekara da li treba da ograničite koliko jaja jedete nedeljno.


Ove namirnice umanjuju stres