filteri close
Objavljeno: 16.12.2023. Image source: Foto: Pixabay/Curious_Collectibles
300x600

Ove namirnice su najdelotvornije 

Vitamin A

Jača vaš imuni sistem i štiti vas od zaraznih bolesti. Uzimanje 10.000 međunarodnih jedinica (IU) tokom 1-2 nedelje može vam pomoći da se izlečite nakon povrede povezane sa vežbanjem. Vitamin A je takođe lako pronaći. Ima ga u voću i povrću (šargarepa, kajsija, bundeva, dinja), ribljem ulju, mleku, jajima i zelenom lisnatom povrća.

Bromelain

 Ovaj enzim ima antiinflamatorne moći i štiti vaš imuni sistem. Ponekad se koristi za lečenje tendinitisa i manjih povreda mišića poput uganuća. Neke studije su pokazale da bromelain može ublažiti upalu nakon stomatoloških intervencija. Najviše ga ima u soku ananasa.

Kapsaicin

To je ljuta materija u čili papričicama. Zaustavlja grupu proteina koji kontrolišu odgovor vašeg tela na upalu. Kapsaicin možete pronaći u proizvodima koje stavljate direktno na kožu. 

Kurkumin

Kurkumin se nalazi u kurkumi i daje začinu žutu nijansu. Ova tradicionalna indijska lekovita biljka poznata je po svojim prirodnim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Studije pokazuju da kurkumin može pomoći kod određenih stanja, uključujući artritis, inflamatornu bolest creva i masnu bolest jetre. 

Vitamin E

Vitamin E jača imuni sistem i, takođe, može da ublaži upalu.  Možete ga lako dobiti iz hrane koju jedete. Nalazi se u maslinovom ulju, bademima, kikirikiju, mesu, mlečnim proizvodima, lisnatom zelenilu i obogaćenim žitaricama. Ako vam je potreban dodatni vitamin E, vaš lekar ga može propisati u obliku kapi ili kapsula.

Beli luk

Beli luk usporava dva inflamatorna enzima i otvara put krvi da dođe do vaših mišića.  Ulje od belog luka možete utrljati i direktno u otečene zglobove i mišiće. Ako više volite iz boce, potražite ekstrakt starog belog luka. 

Ove namirnice umanjuju stres

Đumbir

Istraživanja pokazuju da ima antiinflamatorna svojstva slična ibuprofenu. Jedna studija je otkrila da je ekstrakt đumbira ukrotio oticanje kod reumatoidnog artritisa, kao i steroida. Može smanjiti bol u mišićima nakon vežbanja. Sveže stvari možda neće biti dovoljne da bi stekli zdravstvene beneficije. U kapsulama od đumbira potražite reči „super-kritična ekstrakcija” na etiketi. To znači da je čisto.

Omega-3 masne kiseline

Naša tela ih ne  proizvode.Dobija se iz hrane-masne ribe poput lososa i tunjevine, kelj, biljna i lanena ulja, orasi i jaja od pilića hranjenih lanom.

Resveratrol

Ovo prirodno jedinjenje se nalazi u nekim bobicama i orašastim plodovima. Neka istraživanja sugerišu da može pomoći kod artritisa. Uzmite šaku grožđa, kikirikija, pistacija, borovnica, brusnica ili dudova. Takođe je popularan u obliku dodataka.

Cink

Celom vašem telu je potreban ovaj mikronutrijent, koji može pomoći u sprečavanju upale.  Nalazi se u piletini, crvenom mesu i obogaćenim žitaricama. *Ukoliko mislite da vam je potreban cink prvo razgovarajte sa svojim lekarom, ako mislite da vam je potreban dodatak. Cink može izazvati probleme sa određenim lekovima.

Šta je MIND dijeta?Hrana za mozak koja može pomoći u prevenciji demencije