Zašto su OMEGA -3 masne kiseline toliko važne za organizam?
Masnoće svakako jesu štetne za organizam, ali postoji jedan izuzetak.
Ova masnoća je veoma značajna u mnogim vitalnim procesima u organizmu, od kontrole zgrušavanja krvi pa do smanjenja raznih zapaljenja. Najviše je zastupljena u ribi.
Istraživanja su pokazala da omega-3 masnim kiselinama može da se smanji rizik od infarkta i šloga.
Omega-3 masne kiseline snižavaju krvni pritisak zaustavljanjem proizvodnje supstanci koje u organizmu izazivaju sužavanje krvnih sudova.
Čine da se smanji verovatnoća međusobnog slepljivanja trombocita.
Takođe, smanjuju nivo triglicerida, masti u krvi koje su srodne holesterolu i koje se dovode u vezu sa infarktom.
Ove masne kiseline igraju veoma važnu ulogu u prevenciji, a pomažu osobama koje već imaju oboljenja srca.
5 potencijalnih znakova i simptoma nedostatka omega-3 masnih kiselina
Lekari savetuju da se svake nedelje jede masna riba koja je bogata omega-3 masnim kiselinama. To uključuje lososa, skušu, svežu tunjevinu i konzervirane sardine i sardele.
Ukoliko ne volite da jedete ribu, uzimajte kapsule ribljeg ulja.
Ove masne kiseline možete da posmatrate kao WD-40 za zglobove, odličan su izbor za osobe koje pate od bola i ukočenosti u zglobovima a koji su izazvani reumatoidnim artritisom.
Pored toga rezultatu mnogih istraživanja su pokazali da osobe koje unose dovoljno ovog ulja u organizam imaju mnogo manje problema sa bolom u crevima, grčevima i bolovima u toku menstrualnog ciklusa. Takođe, postoje dokazi da riblje ulje može da pomogne da se umanji mogućnost za nastajanje raka dojke i debelog creva.
Važno je znati da omega-3 masne kiseline iz izvora koje nisu riblji ne pružaju isti efekat kao one koje se nalaze u ribljem ulju ili jetri bakalara.
Preporučena dnevna doza suplemenata ribljeg ulja je 3000-5000 mg na dan.
Suplemente ribljeg ulja uvek treba čuvati u frižideru da ne bi užegli.