filteri close
Objavljeno: 12.03.2023. Image source: Foto: Pixabay/drawsandcooks
300x600

Masnoće svakako jesu štetne za organizam, ali postoji jedan izuzetak.

Ova masnoća je veoma značajna u mnogim vitalnim procesima u organizmu, od kontrole zgrušavanja krvi pa do smanjenja raznih zapaljenja. Najviše je zastupljena u ribi.

Istraživanja su pokazala da omega-3 masnim kiselinama može da se smanji rizik od infarkta i šloga.

Omega-3 masne kiseline snižavaju krvni pritisak zaustavljanjem proizvodnje supstanci koje u organizmu izazivaju sužavanje krvnih sudova.

Čine da se smanji verovatnoća međusobnog slepljivanja trombocita.

Takođe, smanjuju nivo triglicerida, masti u krvi koje su srodne holesterolu i koje se dovode u vezu sa infarktom. 

Ove masne kiseline igraju veoma važnu ulogu u prevenciji, a pomažu osobama koje već imaju oboljenja srca.

5 potencijalnih znakova i simptoma nedostatka omega-3 masnih kiselina

Lekari savetuju da se svake nedelje jede masna riba koja je bogata omega-3 masnim kiselinama. To uključuje lososa, skušu, svežu tunjevinu i konzervirane sardine i sardele.

Ukoliko ne volite da jedete ribu, uzimajte kapsule ribljeg ulja.

Ove masne kiseline možete da posmatrate kao WD-40 za zglobove, odličan su izbor za osobe koje pate od bola i ukočenosti u zglobovima a koji su izazvani reumatoidnim artritisom.

Pored toga rezultatu mnogih istraživanja su pokazali da osobe koje unose dovoljno ovog ulja u organizam imaju mnogo manje problema sa bolom u crevima, grčevima i bolovima u toku menstrualnog ciklusa. Takođe, postoje dokazi da riblje ulje može da pomogne da se umanji mogućnost za nastajanje raka dojke i debelog creva.

Važno je znati da omega-3 masne kiseline iz izvora koje nisu riblji ne pružaju isti efekat kao one koje se nalaze u ribljem ulju ili jetri bakalara.

Preporučena dnevna doza suplemenata ribljeg ulja je 3000-5000 mg na dan.

Suplemente ribljeg ulja uvek treba čuvati u frižideru da ne bi užegli.

Nauka podseća: riba u ishrani smanjuje rizik od demencije