filteri close
Objavljeno: 28.08.2021. Image source: Pixabay/Wow Phochiangrak
300x600

Pogledajte da nemate neki od ovih simptoma

Kako bi naše telo pravilno funkcionisalo, potrebne su mu i dovoljne količine minerala cinka. Saznajte u kojoj ga hrani ima najviše i koji su znakovi da ga u organizmu nedostaje.

Mineral cink jedan je od pet najvažnijih minerala za ljudsko telo, uz gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum.

Cink ima nekoliko važnih ulogu u organizmu, između ostalog, dopronosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju i pomaže telu u proizvodnji važnog hormona štitne žlezde – T3.

Ova hrana prirodno je bogata cinkom

Cink doprinosi boljem radu imunološkog sistema, deobi ćelija, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva te uopšteno rastu i razvoju čoveka, zbog čega je važno da trudnice uzimaju dovoljne količine ovog vrednog metala.

Školjke su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i obilje selena koji doprinosi sintezi hormona štitnjače.

Da biste u organizam unosili dovoljno svih hranjivih materija, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća.

Različite vrste žitarica takođe su bogate mineralima, a odličan su izvor i jaja i alge. Dodatne količine cinka mogu se unositi i pomoću dodataka ishrani.

Hrana kako popravlja, tako i kvari raspoloženje! Saznajte koje namirnice vas čine nesrećnijima!

Iako telo ne zahteva velike količine cinka, može se dogoditi da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko telo nema sposobnost pohranjivanja rezervnih količina cinka što znači da je važno redovno unositi dovoljne količine kroz hranu.

Nedostatak cinka može se manifestovati u obliku:

1. akni, ekcema, suve kože koja se peruta, seboreičnog dermatitisa ili alopecije

2. nespecifične oralne ulceracije ili belog sloja na površini jezika

3. respiratornih i gastrointestinalnih problema

4. gubitka apetita

5. letargičnosti

6. gubitka kose

7. sporog zarastanja rana

8. opadanja kose

S obzirom na to da se cink dobijen iz mesa u telu apsorbuje puno delotvornije, vegetarijancima se preporučuje konzumacija većih količina mahunarki, soje, pasulja, orašastog voća i prehrambenih proizvoda od celih žitarica, piše zadovoljna.hr.

10 namirnica koje sadrže najveće količine cinka:

1. Meso (naročito crveno, ali i dalje ga treba jesti u umerenim količinama)

2. Školjke (rakovi, škampi)

3. Mahunarke

4. Semenke (konoplje, lana, bundeve ili tikvice)

5. Orašasto voće (pinjola, kikiriki, indijski oraščićI i bademi)

6. Mlečni proizvodi (sir, mleko)

7. Jaja

8. Cele žitarice

9. Neke vrste povrća (krompir, grašak, kelj)

10. Tamna čokolada

Izvor: Medik, N1