filteri close
Objavljeno: 05.10.2021. Image source: Foto: Pixabay/panajiotis
300x600

Naučite da prepoznate jasnu razliku između trenutne krize i nerešivog problema u vezi, kao i načine da krizu prevaziđete.

Razumevanje razlike između normalnih uspona i padova zdravog partnerstva i znakova da je veza krenula lošim smerom nije uvek lako. Ipak, postoje neki jasni znaci na koje treba da obratite pažnju i šta treba da uradite ako se odnos može spasiti.

Znaci da je vreme za rastanak

Ako prepoznate neke od sledećih znakova u vašoj vezi, vreme je da dobro razmotrite da li je takav odnos vredno popravljati.

Stalno raskidate i mirite se

U redu je razdvojiti se kada prolazite kroz značajan izazov. Ali ako se stalno raskidate i vraćate se jedno drugom, moguće je da niko od vas ne priznaje temeljne razloge problema sa kojima se suočavate.

Preveliko žrtvovanje jedne strane

Svaka veza zahteva žrtvu. Ovo može biti zdrav način da pokažete jedno drugome svoju ljubav i podršku.

Ponekad je ovo samo pitanje dozvoljavanja partneru da izabere u kojem restoranu ćete jesti ili koji film ćete gledati na Netfliksu. Ali ponekad to mogu  biti i krupnije odluke.

Ljudi češće razmišljaju o raskidu ako ispunjenje emotivnih potreba traže van veze

Ako primetite da vi neprestano dajete sve za svog partnera, a da vam druga strane ne uzvraća istom merom, to može stvoriti neravnotežu moći koja rađa dugoročnu nesreću i ogorčenost.

Ne verujete partneru

Uvek preispitivanje da li vaš partner govori istinu ili osećate potrebu da ga kontrolišete je emocionalno iscrpljujuće iskustvo.

Ako je u vašem odnosu već bilo laganja ili varanja, to uzrokuje gomilu ogorčenosti koja vremenom može brzo zatrovati vašu vezu.

Otuđili ste se

Da li ste osetili razdor među vama koji se ne može objasniti? Da li je postalo sve teže komunicirati ili deliti svoja interesovanja?

Mnogi parovi će se često držati uspomena na prvi susret i zanemariti načine na koje su se oboje promenili. Češći osećaj isključenosti može značiti da više ne želite da se držite prošlosti.

Vaši stavovi nisu usklađeni

Čak i ako se povežete sa drugom osobom i duboko vam je stalo do nje, možda niste na istoj “talasnoj dužini” kada su u pitanju velike životne odluke.

Ako vaš partner želi da se skrasi i osnuje porodicu, a vi biste radije dane provodili putujući, to je značajan znak da takav odnos ne treba da traje.

Prestali ste da brinete ili da se trudite

Da li ste prestali da se interesujeta kako je vašem partner protekao dan? Da li ste se ranije trudili da se ponovo povežete, ali više ne možete pronaći motivaciju?

Iako svi ponekad mi imamo takve dane, ako vam se čini nikako ne možete da povratite interesovanje koje ste nekad imali, to je znak da ste se “ohladili”.

Doživljavate fizičko ili emocionalno zlostavljanje

Svaki oblik zlostavljanja je jasna crvena zastava da je odnos postao toksičan. Nikada nije u redu da vas partner napadne, uplaši, kontroliše ili izoluje.

Samo 1 pravilo vam može spasiti ili unaprediti brak!

Iako je lakše prepoznati fizičke znakove zlostavljanja, može biti teže identifikovati mentalne i emocionalne. Zapamtite, zaslužujete da se prema vama odnosi sa pažnjom i poštovanjem.

Loše se osećate dok ste u vezi

Ako se ne osećate dobro pored partener, takav odnos vas može vremenom iscrpiti. Zdrava veza treba da izvuče najbolje iz vas.

Ako osećate da vaš partner otkriva najgore u vama, to je verovatno znak da su stvari među vama postale nezdrave.

Stalno se svađate

Iako su nesuglasice neizbežan deo partnerskog života, ne bi trebalo da se osećate kao da uvek čekate sledeću eksploziju. Nerešeni sukobi koji vremenom postaju nepoštovanje i ponižavanje mogu ozbiljno uticati na vaše emocionalno blagostanje.

Zapitajte se da li oboje nalazite novi razlog za svađu svaki dan. Ako je odgovor potvrdan, možda je vreme da se rastanete.

Ne zadovoljavate svoje potrebe

Deo boravka u zdravom odnosu podrazumeva aktivan rad na dobroj komunikaciji. Kad se komunikacijske linije prekinu, možda ćete početi osećati čežnju, nelagodu, pa čak i gorčinu.

Nešto nije u redu ako stalno žudite za naklonošću koja vam nije pružena ili ako sanjate o ispunjenoj vezi.

Stalno razmišljate o raskidu

Zapitati se povremeno da li treba ostati u zajednici je normalno i svima se dešava. Treba da brinete kada ne možete da prestanete da razmišljate da se iz te zajednice udaljite.

Biti sa nekim ne bi trebalo da bude stalna borba u nadi da će se druga osoba promeniti. Ako ne možete zamisliti  da ostarite sa partnerom onakvim kakvi su sada, verovatno je vreme da odete.

Poslednji pokušaj da se veza spasi

Osim zlostavljanja, svi navedeni znakovi ne znače uvek da morate odmah prekinuti vezu, posebno ako u vezi još uvek postoji ljubav. Zamislite ih više kao znak upozorenja da bi vašoj vezi mogla biti potrebna dodatna pažnja.

Pre nego što raskinete odnos, razmislite o isprobavanju nekih od ovih pristupa da vidite da li se još uvek može spasiti.

Iskreno razgovorajte

Zanemarivanje problema samo će pogoršati stvari. Ne pokušavajte da se pretvarate da je sve u redu. Umesto toga, stavite sve na sto i iskreno razgovarajte sa svojim partnerom o svojim brigama.

Manipulator bi da upravlja vašim emocijama i životom, ovo su 4 načina da ih prepoznate!

Iznošenje svega što vas muči može zvučati zastrašujuće, ali šanse su da će vaš partner verovatno deli mnoge vaše brige.

Budite otvoreni da saslušate i šta oni imaju da kažu. Ovo će vam omogućiti da procenite i razgovarate o oblastima koje oboje morate da poboljšate.

Ponovo pokrenite vezu

Setite se šta vas je uopšte navelo da se zaljubite. Pokušajte da jedno drugom postanete prioritet. Izađite zajedno kao nekad na sastanake na kojima se možete opustiti i ponovo povezati.

Osećaj da se međusobno smatrate važnima može biti neverovatan način da se povežete i prenesete svoje nade u budućnost.

Potražite stručnu pomoć

U nekim slučajevima, popravljanje nezdrave veze zahteva malo spoljne pomoći, posebno ako je u pitanju mnogo ogorčenosti.

Pronalaženje terapeuta koji je specijalizovan za oporavak odnosa može vam pomoći da prevaziđete svoje emocije i dati vam alate za bolje razumevanje i međusobnu komunikaciju.

Oprostite jedno drugime

Pre nego što donesete konačnu odluku o raskidu, razmislite da li je moguće da oprostite svom partneru i obrnuto. Opraštanje starih zamerki važan je aspekt za napredovanje i razvoj zdravog odnosa.

Obavezujući se da ćete oprostiti jedni drugima, možete ojačati ono što imate zajedno i napraviti prostor za dublju povezanost.