filteri close
Objavljeno: 20.06.2024. Image source: Pixabay/shirakawaraku
300x600

Zmajevo voće potiče iz Centralne i Južne Amerike, ali se sada uzgaja u mnogim tropskim i suptropskim regionima širom sveta, uključujući Jugoistočnu Aziju, Izrael i Australiju. Kod nas je sve popularnije.

Zdravstvene Prednosti

  1. Bogat nutrijentima: Zmajevo voće je niskokalorično, ali bogato esencijalnim vitaminima i mineralima. Dobar je izvor vitamina C, B vitamina (B1, B2, B3), gvožđa, magnezijuma i kalcijuma.
  2. Visok sadržaj vlakana: Voće sadrži značajnu količinu dijetetskih vlakana, koja pomažu u varenju i održavanju zdravlja creva.
  3. Antioksidantna svojstva: Bogato je antioksidantima kao što su flavonoidi, fenolna kiselina i betacijanin, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.
  4. Zdravlje srca: Semenke zmajevog voća su bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, koje su korisne za zdravlje srca smanjenjem nivoa lošeg holesterola i smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti.
  5. Jačanje imuniteta: Visok sadržaj vitamina C pomaže u jačanju imunološkog sistema.
  6. Zdravlje kože: Antioksidanti i vitamini u zmajevom voću mogu doprineti zdravijoj koži i imaju anti-age svojstva.

Svi benefiti avokada: zašto treba da bude deo naše ishrane?


Zmajevo voće se jede na različite načine, a evo nekoliko saveta kako ga možete pripremiti i konzumirati:

-Odabir voća: Birajte zmajevo voće koje je čvrsto na dodir, ali blago popustljivo kada ga pritisnete. Izbegavajte voće s velikim tamnim mrljama ili mekim delovima.

-Sečenje: Operite voće pre nego što ga isečete. Isecite ga po sredini, od vrha do dna, koristeći oštar nož.

-Uklanjanje kore: Kožu možete ukloniti tako što ćete je pažljivo oguliti prstima ili kašikom. Alternativno, meso možete jednostavno izdubiti kašikom.

Kako se jede?

  1. Sirovo: Najčešći način konzumiranja zmajevog voća je sirovo. Nakon što ste ga presekli na pola i uklonili koru, možete ga iseći na kockice ili kriške i jesti direktno.
  2. Voćna salata: Dodajte zmajevo voće u voćnu salatu za egzotičan ukus. Kombinujte ga s drugim tropskim voćem kao što su mango, ananas i kivi.
  3. Smoothie: Dodajte zmajevo voće u smoothie zajedno s jogurtom, bananom i drugim voćem po izboru. Ovo je osvežavajući i zdrav napitak.
  4. Sok ili šejk: Iscedite sok iz zmajevog voća ili ga blendirajte s mlekom ili kokosovim mlekom za ukusni šejk.
  5. Deserti: Koristite zmajevo voće kao dodatak za deserte poput sladoleda, pudinga ili kolača.
  6. Dekoracija: Zbog svog atraktivnog izgleda, zmajevo voće se često koristi kao dekoracija za različita jela i koktele.


Još jedan podsetnik o mnogim dobrobitima RUKOLE