filteri close
Objavljeno: 08.05.2020. Image source: Pixabay/hcdeharder
300x600

Ovo povrće je odlično u salati i kao dodatak jelima. I vrlo je zdravo

Vitamini, minerali i materije koje proteruju toksine iz organizma samo su neki od razloga koji su naveli stručnjake da rukolu svrstaju među povrće koje bi trebalo da bude što češće na našim trpezama.

Gaji se zbog lišća oštrog pikantnog ukusa, bogatog vitaminima. Stimulativno deluje na ljudski organizam, naročito na organe za varenje - želudac i creva.

Drugi nazivi pod kojima se može sresti u zemljama okruženja su: riga (uobičajen u hrvatskom jeziku), rokula, rugula, rigola i slični lokalizmi, zatim vrizak, garda, grda i ludimeno sime.

Izuzetno ukusan i još zdraviji: Čudesna voćka orah!

Zeleni listovi oporog ukusa i aromatičnog mirisa najkorisniji su sveži, kao osnova salate.

Jednako prisutna na pijacama i u marketima, ali i u privatnim baštama, rukola je od potpuno nepoznate biljke postala redovna preporuka, kako profesionalnih kuvara, koji ističu specifičnost njenog jedinstvenog ukusa, tako i lekara.

Svojevrsna riznica vitamina A, K i C i dela B kompleksa, idealna je podrška dobrom zdravlju i ukusna prevencija mnogih bolesti.

Fali vam proteina? Meso NIJE jedini izvor...

Osim vitamina sadrži i veće količine vode, ugljenih hidrata i belančevina, ali je bogata i u ishrani bitnim mineralima, pre svega kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, kalijumom i fosforom.

Iako je reč o mediteranskoj samonikloj biljki, nekoliko vrsta rukole lako su dospele među kulture koje se uzgajaju u vrtovima, pa su tako stigle i u srpske najpre plastenike, a zatim i bašte.

Kakva hrana je "neprijatelj" naših kostiju?

Kao i njeni rođaci iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe i kelja, rukola stimuliše enzime koji čiste organizam od toksina i potencijalnih kancerogena, te se najčešće preporučuje u prevenciji raka dojke.

Blagotvorno deluje na varenje, jer reguliše i prekomerno izlučivanje želudačne kiseline, čime se efikasno koristi pri lečenju čira i uporne opstipacije.

Da li je i kada čokolada zdrava? Koliko čokolade je nezdravo?

Stručnjaci često pominju rukolu i kao prirodni izvor energije, zaštitnik srca i čistač krvi, jer hlorofil, kojim je takođe bogata, pomaže da se veće količine kiseonika prenesu u sve delove tela.

Specifičnog oporog ukusa i aromatičnog mirisa, ova biljka je najkorisnija kada se jede sveža u salati, iako neka od važnih svojstava neće izgubiti i kada je dodatak kuvanim jelima ili pečenim, pošto je popularna i kao dodatak pici, na primer.