filteri close
Objavljeno: 03.05.2020. Image source: Pixabay/Rupert Kittinger-Sereinig
300x600

Pretpostavljate i sami koje namirnice doprinose slabljenju kostiju

Stručnjaci upozoravaju da neke vrste hrane i napitaka "isisavaju" minerale iz kostiju ili blokiraju njihovu sposobnost regeneracije. U najozloglašenije spadaju so, gazirani sokovi sa fosfornom kiselinom, velike količine kofeina i, naravno, alkohol.

Izbor hrane koju unosimo igra presudnu ulogu u tome da li ćemo organizam obezbediti materijama koje su neophodne za jake kosti. Većinu će iznenaditi činjenica da lični jelovnik utiče i na njihovo postepeno slabljenje.

Prva na spisku "neprijatelja" kostiju je so.

Ako do sada niste znali: NEMOJTE preskakati doručak

Na unetih 2.300 miligrama natrijuma (što je i preporučena gornja granica za dnevni unos soli) telo, to jest kosti predaju 40 miligrama kalcijuma, tvrde stručnjaci.

Najbrži način da se odreknete nepotrebnih količina soli je da izbegavate grickalice poput čipsa, ali i brzu, konzerviranu hranu, gotova jela za koja niste sigurni koliko i kakvih začina sadrže.

Fosforna kiselina koju sadrži većina gaziranih napitaka ubrzava proces "proterivanja" kalcijuma u urin. Takođe, takva pića neće obezbediti ni vitamine, minerale, hranljive materije koje u organizam možemo uneti sveže isceđenim sokom, mlekom, jogurtom, ili kefirom.

Sindrom nervoznih creva – stres, ishrana ili nešto treće?

Iako uticaj kofeina na zdravlje kostiju nije tako pogubno kao što je to slučaj sa solju, mehanizam dejstva je veoma sličan. Na svakih 100 miligrama unetog kofeina, što je količina koju sadrži šolja srednje veličine, organizam "košta" oko šest miligrama kalcijuma.

Stručnjaci naglašavaju da, uprkos tome što nije reč o velikoj količini, problem nastaje kod osoba koje unose više šoljica tog napitka svakog dana, kao i ostalih pića koja sadrže kofein.

Najbolje bi bilo da alkohol shvatimo kao supstancu koja blokira apsorpciju kalcijuma, objašnjavaju stručnjaci.

Jednostavni načini za povećanje unosa vlakana u organizam

Reč je o materijama koje sprečavaju apsorpciju minerala neophodnih za izgradnju koštanog tkiva.

Obilno unošenje alkoholnih pića takođe ometa proces obnavljanja kostiju, tako da ne samo da koštani sistem slabi, već i u slučaju preloma zarastanje i oporavak odbijaće se sporije.

Stručnjaci podsećaju da je za zdrave kosti, osim mleka i mlečnih proizvoda, važno unositi dosta voća i povrća bogatog kalcijumom.  

Pomorandža prednjači kada je reč o voću, a među povrćem zeleniš, to jest lisnato povrće poput blitve, spanaća, kupusa, kelja, brokolija, zelene salate, pera mladog luka, praziluka...