filteri close
Objavljeno: 22.11.2019. Image source: Foto: Pixabay/O-K
300x600

Rukola je višegodišnje kupusasto povrće, dragocena je namirnica u kulinarstvu mediteranske kuhinje. Najčešće se konzumira sveža u salatama i kao dodatak uz različita jela.

Rukola je niskokalorična namirnica, pa tako 40 g rukole sadrži:

50% vitamina K, 20% vitamina A, 8% dnevne doze vitamina C, folata i kalcijuma, 1 gram proteina, 0.3 grama masti.

Benefiti koje rukola ima za zdravlje su:

  • Snižava krvni pritisak zbog velike količine nitrata
  • Doprinosi zdravlju očiju, jer sadrži vitamin A i K, koji su zaslužni za zdravlje očiju
  • Učestvuje u prevenciji osteoporoze-vitamin K doprinosi apsorpciju kalcijuma
  • Prevenira karcinom-sadrži sulforafan, supstanca za koju se smatra da pomaže u prevenciji karcinoma
  • Pomaže kod fizičke izdržljivosti

4 razloga da jedete mandarine svakog dana