filteri close
Objavljeno: 01.09.2019. Image source: Quang Tri NGUYEN on Unsplash
300x600

Naučnici napravili gleđ koja se sama popravlja

Plombe će možda postati prošlost kada je u pitanju zdravlje zuba, pošto su naučnici saopštili da su pronašli način da nateraju gleđ da ponovo izraste.

Gleđ je visoko mineralizovana supstanca koja služi kao zaštita za zub, ali je podložna kvarenju, naročito od kiselina iz hrane i pića. Uprkos tome što je najtvrđe tkivo u ljudskom organizmu, ono ne može da se samo popravi i regeneriše, zbog čega zubi dolaze u opasnost od razvijanja karijesa.

Naučnici u Kini, međutim, otkrili su da mešanje kalcijuma i fosfat jona koji se nalaze u gleđi sa hemikalijom trimetilamin u alkoholnom rešenju dovodi do toga da gleđ raste sa istom strukturom kao zubi.

Treba naglasiti da se još nije dokazalo da ovo otkriće radi u „neprijateljskom okruženju“ kao što su usta, ali je istraživački tim naveo da će se rast gleđi ispitati na ljudima.

Kada je mešavina stavljena na ljudski zub, popravila je sloj gleđi debljine oko 2,7 mikrometara. Strukturu identičnu prirodnoj gleđi dostigla je za 48 sati.

„Naša nova regenerisana gleđ ima istu strukturu i slična mehanička svojstva kao prirodna gleđ. Nadam se da ćemo dostići izrastanje gleđi bez korišćenja punjenja, jer ona imaju potpuno drugačije materijale. Nadamo se da ćemo početi testiranja na ljudima za godinu ili dve ako sve bude išlo kako treba“, rekao je doktor Zhaoming Liu, koautor studije napravljene na univerzitetu Džeđijang.

On je rekao da prethodni pokušaji da se napravi gleđ koristeći širok spektar materijala, kao što su kompozitna smola, keramika i amalgami, nisu uspeli da trajno poprave sloj, jer nisu imali savršenu kombinaciju između materijala i prirodne gleđi.

Studija je objavljena u žurnalu Science Advances. Istraživači su u njoj uspeli da reše taj problem tako što su napravili male grupe kalcijum fosfata (glavne komponente gleđi) čiji je prečnik samo 1,5 nanometar. Trimetilamin sprečava te klastere da se zgrudvaju.

Trenutno jedini način da se poprave oštećeni zubi osim kod zubara plombama ili krunicama.