filteri close
Objavljeno: 27.01.2023. Image source: Unsplash
300x600

Vežbe za prevazilaženje strahova, važno je da budete uporni

Autorka knjige "Bez straha", dr Brenda Šošana predlaže nekoliko vežbi koje treba da primenjujete svakoga dana kako biste pobedili strah.

Važno je da ostanete uporni i istrajni, jer strah nije nastao za jedan dan, pa i ne treba očekivati da će brzo nestati.

Ipak, upornost će se isplatiti. Kako i sama autorka navodi i sam strah je zapravo kukavica koji postaje bespomoćan jednom kad ga upoznamo, osvestimo i pogledamo pravo u oči.

Svakog dana skinite jednu masku

Koje maske svakodnevno nosite? Kako želite drugima da se prikažete? Koji deo najviše želite da sakrijete od drugih? Koju cenu plaćate kako biste taj deo sebe prikrili? Skinite jednu masku dnevno. Barem nakratko svaki dan budite ono što jeste. Bez obzira na osobinu koju tako žarko želite da sakrijete, i posvetite neko vreme iskazujući joj ljubav. (Kad se borite ili mrzite neki deo sebe, onda on postaje veći i bolniji.)

Mentalitet žrtve je uglavnom stečen, ali je stvaran i jako štetan

Prihvatite neželjeni deo sebe i pustite ga da bude deo vas. S naklonošću ga posmatrajte. Dajte mu prostora da diše. Dopustite mu da počne da se izražava. Dopustite da istina izađe na videlo, da bude izrečena.

Napravite vreme i prostor za ono što vas usrećuje

Šta vas najviše raduje, šta vas najsnažnije ispunjava? (Odgovorite brzo, jednostavno zapišite sve što vam padne na pamet.) Nije važno šta drugi misle. Koliko prostora, vremena i pažnje poklanjate nečemu što vas usrećuje?

Samo mesec dana bez alkohola mnogo znači organizmu

Svakodnevno počnite da radite ono što vas najviše usrećuje i što vas najsnažnije ispunjava. Tek nekoliko minuta dnevno (za početak) značiće veliku promenu.

Recite ono što mislite i tražite ono što vam je potrebno

Šta želite da kažete, a još niste rekli? Kome to želite da kažete? Šta istinski želite od drugih? Jeste li spremni to da zatražite? Jeste li spremni da prihvatite "da" ili "ne" kao odgovor na svoje pitanje? To je važno. Dopustite i drugima pravo da kažu "da" ili "ne". Nemojte njihov odgovor da shvatate lično.

Govorite glasno, izrecite svoju istinu

Ali to učinite na lep način. To ne znači da bi trebalo da krivite, mrzite ili napadate druge. To jednostavno znači da preuzimate odgovornost za svoja osećanja, potrebe i ono što kažete, i da to činite na odgovoran način, dostojanstveno i samouvereno.

Izvor: B92