filteri close
Objavljeno: 04.04.2024. Image source: Pixabay/ makamuki0
300x600

Nemojte da vam mali paraziti upropaste boravak u prirodi

April označava početak sezone krpelja, malih parazita koji su najaktivniji u toplim mesecima.

Krpelji nisu samo neprijatni; oni mogu biti i veoma opasni jer su prenosioci raznih bolesti, uključujući Lajmsku bolest i encefalitis. 

Ove bolesti mogu imati ozbiljne zdravstvene posledice ako se ne dijagnostikuju na vreme i adekvatno ne leče.

Krpelji su prenosioci patogena koji mogu izazvati bolesti kod ljudi. Kada se krpelj zakači za kožu i počne da se hrani krvlju, može preneti bakterije ili viruse u krvotok domaćina.

Znate li šta je Skiterov sindrom?

Lajmska bolest, najpoznatija bolest koju prenose krpelji, može dovesti do simptoma kao što su groznica, glavobolja, umor, i karakterističan osip u obliku mete. Ako se ne leči, Lajmska bolest može oštetiti zglobove, srce i nervni sistem.

Kako pravilno izvući krpelja?

Ako pronađete krpelja na svojoj koži, važno je da ga pažljivo i pravilno izvučete kako biste smanjili rizik od prenošenja bolesti. Sledite ove korake:

1. Koristite pincetu sa finim vrhom. Uhvatite krpelja što bliže koži.

2. Pažljivo povucite krpelja pravo prema gore, bez uvrtanja ili stiskanja. Cilj je da se krpelj izvuče u celosti, bez ostavljanja delova tela u koži.

3. Nakon izvlačenja, očistite mesto ujeda antiseptikom.

Posle toga pratite mesto ujeda nekoliko nedelja zbog mogućih simptoma bolesti.

Imate manjak energije, iscrpljeni ste - možda je prolećni umor

Kada se obratiti lekaru?

Obratite se lekaru ako:

- Niste u mogućnosti kompletno da uklonite krpelja.

- Razvijete simptome kao što su groznica, osip, umor, ili otok nakon ujeda krpelja.

- Imate pitanja ili brige u vezi sa ujedom krpelja, posebno ako ste u području poznatom po Lajmskoj bolesti ili drugim bolestima koje prenose krpelji.

Prevencija je ključna kada je u pitanju zaštita od krpelja. Nošenje dugih rukava i pantalona, kao i upotreba repelenata, može smanjiti rizik od ujeda. Takođe, redovno pregledajte sebe, svoje ljubimce i decu nakon boravka u prirodi. 

Oprezno postupanje sa krpeljima i brza reakcija u slučaju ujeda su ključni za očuvanje zdravlja tokom toplih meseci kada su ovi paraziti najaktivniji.