filteri close
Objavljeno: 06.10.2023. Image source: Pexels
300x600

Ne može se preceniti njen značaj

U lečenju mentalnih poremećaja, podrška i razumevanje okoline igraju izuzetno važnu ulogu. Osobe koje se suočavaju s ovim izazovima treba da osećaju podršku, empatiju i razumevanje svoje okoline da bi lakše prošli kroz proces oporavka.

Članovi porodice treba da budu informisani o vrsti poremećaja s kojim se osoba suočava, kako bi bolje razumeli njen doživljaj i izazove koje prolazi. Važno je omogućiti osobama koje se leče da se otvoreno izraze i podele svoje osećaje i misli s porodicom. 

Emotivna podrška bliskih osoba može pomoći u smanjenju osećaja usamljenosti i izolacije.

Kad stres uništava san - kako se boriti protiv hronične nesanice?

Podrška okoline, pre svega porodice i prijatelja, pruža osećaj sigurnosti i pripadnosti. To može značajno doprineti smanjenju stresa i anksioznosti koje često prate mentalne poremećaje. Kroz podršku svojih najbližih, osobe dobijaju ohrabrenje i motivaciju za prevazilaženje teškoća koje proizilaze iz poremećaja.

Pored porodice, podrška prijatelja i društva takođe je od velikog značaja. Osobe koje se suočavaju s mentalnim poremećajima treba da se okruže ljudima koji ih podržavaju i razumeju.

Razgovor i otvorenost o mentalnim izazovima uz podršku bliskih ljudi omogućava osobi da se oslobodi tereta emotivnog povlačenja. Deljenje osećanja, strahova i problema s nekim ko ih razume može doneti olakšanje i povećati osećaj samopouzdanja.

Koliko ulažemo u mentalno zdravlje?

Naravno, stručna podrška je nekad neophodna. Psihoterapeuti, psihijatri i drugi stručnjaci za mentalno zdravlje igraju ključnu ulogu u pružanju potrebne pomoći i terapije. Kroz stručni rad i razgovore, pomažu osobama da bolje razumeju svoje probleme, razviju strategije za prevazilaženje izazova i pronađu put ka ozdravljenju.

Nekada oporavak, lečenje ili držanje pod kontrolom mentalnih bolesti je zaista teško i podrška porodice i prijatelja može biti od nemerljivog značaja. Ali, treba reći da čak i ako ste daleko od porodice, ili nemate mnogo prijatelja, uvek postoji mogućnost upoznavanja preko grupi za podršku ili internet zajednica.