filteri close
Objavljeno: 18.12.2024. Image source: Pixabay/RitaE
300x600

 Jednostavna za pripremu i idealna za svaki dan ili posebne prilike

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu (posne)
  • 300 g šampinjona (ili drugih gljiva)
  • 1 srednji praziluk (ili crni luk)
  • 2 srednja krompira
  • 2 šargarepe
  • 1 tikvica
  • 1 crvena paprika
  • 2 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 1 kašičica soli
  • Pola kašičice bibera
  • 1 kašičica suvog začina (posnog, opcionalno)
  • 1/2 šolje mineralne vode za preliv
  • 1/4 šolje ulja za preliv

Priprema:

Priprema povrća:

  • Krompir i šargarepu oljuštiti i narendati na krupno rende.
  • Tikvicu i papriku iseckati na sitne kockice.
  • Praziluk ili crni luk sitno iseckati, a šampinjone iseći na listiće.

Dinstanje:

  • U tiganju zagrejati 2 kašike ulja i propržiti praziluk.
  • Dodati šampinjone, pa nakon nekoliko minuta dodati rendani krompir, šargarepu, tikvicu i papriku.
  • Začiniti solju, biberom i suvim začinom. Dinstati dok povrće ne omekša (oko 10 minuta). Ostaviti da se malo prohladi.

Slaganje pite:

  • Pripremiti kore za pitu. Na dno podmazanog pleha staviti prvu koru, poprskati je mešavinom ulja i mineralne vode, a zatim dodati deo filovanog povrća.
  • Ponoviti postupak dok se ne utroše svi sastojci. Poslednju koru premazati samo uljem.

Pečenje:

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju.

  • Ostaviti pitu da se malo prohladi, iseći na kocke i poslužiti toplu ili hladnu uz salatu po želji.