filteri close
Objavljeno: 23.03.2023. Image source: Foto: Pixabay/Tommy_Rau
300x600

Da biste napravili dobar rižoto potrebno je da znate neke trikove.

Sastojci:

400 g očišćenih lignji 

350 ml paradajz pelata 

350 ml bujona od povrća ili kocka za supu rastopljena u vodi

200 gr okruglog, belog pirinča

1 crni luk

2 čena belog luka

1 dl belog vina

1 kašičica origana

malo maslinovog ulja za prženje

so i biber

Priprema:

  • Očistite lignje i isecite ih na kolutove širine 1 cm.
  • Crni i beli luk isecite sitno.
  • Na maslinovom ulju pržite beli i crni luk 2 minuta, na tihoj vatri.
  • Dodajte lignje i pržite na laganoj vatri još 3 minuta.
  • Sipajte vino, pojačajte vatru pa kuvajte 5 minuta, dok alkohol ne ispari.
  • Dodajte pirinač, kratko ga propržite pa dodajte paradajz pelat, origano i pola bujona.
  • Smanjite vatru, promešajte i poklopite.
  • Povremeno promešajte i dodajte preostali bujon. 
  • Kuvajte 25 minuta.
  • Pred kraj kuvanja posolite i pobiberite.
  • Ostavite da malo odstoji i upije tečnost koja je preostala, pospite parmezanom i poslužite.


POSNO I UKUSNO: šampinjoni sa suvim šljivama i prazilukom