filteri close
Objavljeno: 26.09.2022. Image source: Foto: Pexels/cottonbro
300x600

Bol u zglobovima je neprijatan i odvraća pažnju sa svakodnevnih aktivnosti. Iako nije uvek lako odrediti uzrok ovog bola, nedavna teorija baca novo svetlo na ovo pitanje.

Bol u zglobovima može proizaći iz različitih poznatih uzroka, kao što su uganuće, tendonitis (upala tetiva) i giht. Iako su neki privremeni i izlečiviji, drugi su znaci i simptomi težih i hroničnih bolesti. 

Naizgled na drugom kraju zdravstvenog spektra, još jedna uobičajena bolest muči milione svake godine. Alergijski rinitis, takođe poznat kao polenska groznica, je alergijska reakcija na čestice u vazduhu koje se nazivaju alergeni, otuda i termin alergije. Alergije su takođe neprijatne i ometajuće, ali je opšte poznato da imaju potpuno drugačiji skup simptoma. Postoji li veza između ova dva zdravstvena stanja?

Alergije izazivaju zapaljenje

Alergijska reakcija je kada imuni sistem tela reaguje na izlaganje alergenu kao što je polen. Rezultat je upala zbog pokretanja imunog sistema i slanja hemikalije zvane histamin. Histamin izaziva upalu u oblastima zahvaćenim polenom da bi pokušao da ga izbaci. Rezultat uključuje zagušljivost, kijanje, glavobolje, bol u sinusima i kašalj.

Slično tome, bol u zglobovima je često uzrokovan upalom. Artritis je jedan od najčešćih uzroka bolova u zglobovima. Postoje dva tipa, osteoartritis i reumatoidni artritis. Reumatoidni artritis izaziva upalu, bol i nakupljanje tečnosti oko zglobova zbog imunog sistema koji napada membranu. Osteoartritis (poznat još i pod nazivima osteoartroza ili samo artroza) izaziva upalu, bol i ukočenost oko zgloba usled njihovog habanja tokom vremena.

Da li ALERGIJA može izazvati napad MIGRENE?

Znamo kada se imuni sistem aktivira, on stvara i šalje povećan histamin i povećava upalu. Dakle, ako je bilo čak i neprimetne količine upale u zglobu, ovo ukupno povećanje može ga gurnuti na primetan nivo. Studija iz 2015. pokazala je da pacijenti sa najmanje jednom alergijom imaju povećan rizik od razvoja reumatoidnog artritisa. Zaključuje se da je inflamatorni odgovor osnovni uzrok koji povezuje alergije i artritis. Sezonske alergije mogu izazvati bolove u leđima, vratu i zglobovima zbog upale koju izazivaju. Dakle, sledeći put kada se alergije razbuktaju, njihovo lečenje takođe može pomoći u sprečavanju neočekivanih bolova u zglobovima.