filteri close
Objavljeno: 26.08.2024. Image source: Pixabay/ AzamKamolov
300x600

Sve porodice ponekad moraju da ublaže pravila i nekad iskoče iz uobičajene rutine. Ali povratak u rutinu, pred početak škole,  je važan za dobrobit vašeg deteta.

Deca zapravo napreduju kada imaju redovnu rutinu. Pomaže im da predvide šta će se desiti u svetu u kome nemaju puno reči. Takođe im pomaže da organizuju svoje vreme tako da znaju koja je aktivnost prikladna za određene periode dana.

Pa kako navesti svoje dete na rutinu? Prvo odlučite šta je važno. Priprema za školu, kupanje i večera su kritični delovi dana vašeg deteta. Odvojite realnu količinu vremena za te zadatke. Zatim napravite mesta za odmor poput igre, čitanja ili opuštanja.

Većina dece će se bolje snaći ako ih unapred upozorite na promenu aktivnosti. Obavestite ih kada se vreme za igru završi ili vreme za spavanje dođe. Možete podesiti tajmere koje deca mogu da gledaju i čuju.

Najvažnije, budite dosledni. Ako se vaša rutina redovno raspada, to stvara haos. A opuštene rutine mogu čak izazvati anksioznost kod dece. Pa čak i ako mole da ostanu budni još malo, držite se programa. Naravno, u redu je ponekad biti fleksibilan. Ali ono što želite je da vam rutine na kraju postanu stara navika.

Kako pomoći detetu da prevaziće STRAH od polasaka u vrtić?