filteri close
Objavljeno: 21.08.2024. Image source: Pixabay/ thedanw
300x600

Prvi septembar je često stresan i za roditelje i decu, ukoliko dete kreće u vrtić. 

Pomaganje detetu da prevaziđe strah od polaska u vrtić može biti izazovno, ali postoje različite strategije koje mogu pomoći:

  1. Pričajte o vrtiću unapred: Razgovarajte sa detetom o tome šta može da očekuje. Opisujte pozitivne aspekte, kao što su novi prijatelji, zabavne aktivnosti i divne vaspitačice.
  2. Posetite vrtić zajedno: Ako je moguće, organizujte posetu vrtiću pre nego što dete počne da ga pohađa. Na ovaj način, dete će moći da vidi prostor, upozna se sa vaspitačicama i možda čak i sa nekim od dece.
  3. Rutina odlaska: Uspostavljanje rutine može pomoći detetu da se oseća sigurnije. Dogovorite se o određenom vremenu i načinu na koji ćete odlaziti u vrtić svaki dan.
  4. Budite smireni i pozitivni: Deca često prepoznaju emocije svojih roditelja. Ako ste vi smireni i pozitivni u vezi sa tim, veća je verovatnoća da će i dete biti opušteno.
  5. Pročitajte knjige o vrtiću: Postoje mnoge dečje knjige koje se bave temom polaska u vrtić. Čitanje ovih knjiga može pomoći detetu da se identifikuje sa likovima i da se oseća manje usamljeno u svojim osećanjima.
  6. Razvijte rutinu razdvajanja: Stvorite kratak i jednostavan ritual razdvajanja. Na primer, poljubac, zagrljaj i poseban pozdrav mogu pomoći detetu da se oseća sigurno prilikom rastanka.
  7. Komunicirajte sa osobljem: Razgovarajte sa vaspitačicama o strahovima vašeg deteta. Oni mogu pružiti dodatnu podršku i pažnju kako bi olakšali prilagođavanje.
  8. Postepeno prilagođavanje: Ako je moguće, započnite sa kraćim periodima boravka u vrtiću i postepeno produžavajte vreme koje dete provodi tamo.
  9. Pohvala i nagrade: Pružite pohvale i male nagrade za hrabrost i uspešan dan proveden u obdaništu. To može pomoći detetu da se oseća ponosno na svoje postignuće.
  10. Strpljenje: Razumite da je prilagođavanje na vrtić proces koji može trajati neko vreme. Budite strpljivi i pružite detetu podršku i ljubav tokom ovog perioda.

Ako strah  traje duže od mesec ili dva meseca i ometa svakodnevni život deteta, razmislite o konsultaciji sa dečjim psihologom za dodatnu podršku i savete.

SEPARACIONA ANKSIOZNOST kod dece-u kojim uzrastima se javlja, kako je prevazići?